Odnosi v slovenski tekaški reprezentanci so bili zelo napeti po klasičnem sprintu, po katerem so na spletni strani četrtouvrščene Vesne Fabjan zapisali, da bo kmalu prišel pravi čas za resnico. »To, kar je bilo zapisano na spletni strani, smo umaknili. Tega ne morem komentirati. Bom kdaj drugič,« se je ob vprašanjih treh slovenskih novinarjev izmikala Vesna Fabjan, potem ko so na tekmi, na kateri je po dneh megle in sneženja kuliso polepšalo še sonce, vse štiri Slovenke delovale izjemno složno, usklajeno in bojevito. Očitno so z gorivom jeze, dokazovanja in samodokazovanja na podlagi sprinta ter »afer z astmo in resnico« vse vklopile vse rezerve.

Že v prvi predaji je Anja Eržen pregnala strah tistih, ki so se bali, da bi si nabrala prevelik zaostanek, saj je predala na 11. mestu: »Ob norem vzdušju, ki ga tukaj pripravijo gledalci že na treningu, sem povsem izpolnila svojo nalogo. Še bolje bi bilo, če na startu ne bi morala počakati, da smo se v gosjem redu zvrstile v smučino, na koncu kroga pa sem padla, a sem se hitro pobrala. Prvenstvo se je zame razpletlo po željah, zdaj pa me čaka obilo treninga, da bom tudi v sprintu tako dobra kot na razdalji.« Petra Majdič, ki se s prvenstva morda ne bo vrnila v Slovenijo, ampak pot nadaljevala kar v Lahti, je s predstavo za smučarske učbenike Slovenijo popeljala na peto mesto, Vesna Fabjan je v prosti tehniki predse spustila Nemčijo.

»Erženova je svojo nalogo opravila vrhunsko, Majdičeva je ujela priključek in zmanjšala razliko, meni je Nemka ušla na polovici proge. Od sebe sem dala maksimum, saj je odgovornost veliko večja, ko imaš ob sebi še tri dekleta. Svoje je dodala še Jezerškova. Sedmo mesto z le majhnim zaostankom za Rusijo je presežek naših pričakovanj, pa tudi ostale ekipe niso daleč spredaj. Ob sanjskem razpletu smo upale največ na osmo. Zavedale smo se, da verjetno zadnjič tečemo štafeto skupaj s Petro, zato je bilo treba izkoristiti priložnost,« je povedala Vesna Fabjan, ki jo mika, da bi nastopila v maratonu na 30 kilometrov.

Fabjanova in Barbara Jezeršek sta se ob predaji zapletli, ker sta istočasno odrinili v isto smer, a se je končalo brez posledic. »Moramo biti ponosni na slovensko štafeto. Želela sem obdržati šesto mesto, lovila sem celo Italijanko Follisovo, a jo je na polovici proge kar izstrelilo. Borila sem se z Rusinjo, a v zadnjih dveh kilometrih nisem vzdržala njenega ritma. V prihodnosti bom še boljša,« je povedala Barbara Jezeršek.

Majdičeva komaj čaka umik