Glavni trener ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj bo v ogenj poslal po šest veleslalomistov (Skube, J. Jazbec, Kürner, Gorza, P. Jazbec, Kranjec) in slalomistov (Skube, Valenčič, Kürner, Vajdič, Kosi in P. Jazbec ali Žerak).

Na trdi progi v Podkorenu so slovenski tekmovalci trenirali v minulih dneh. Je to znak, da si navijači lahko obetajo boljše dosežke kot v dosedanjem poteku sezone?

Že skozi vso sezono računam na boljše rezultate, kajti fantje so kazali dobro pripravljenost, a delali napake, ki so slabo vplivale na njihovo samozavest. Verjamem, da so sposobni več. Ampak ne bežimo od realnosti, ki jo kažejo rezultati. Organizatorji v pripravo proge vlagajo ogromno truda. Padlo je nekaj snega, kar jim otežuje delo. Ker je na vrhu plast novega snega, proga trenutno ni povsem ledena. Toda preparacija, ki so jo naredili prej, je dobra, zato upam, da bo proga vzdržala do višjih startnih številk, ko bo nastopila večina naših tekmovalcev.

Priložnost boste dali nekaterim mladim. Premorejo dovolj talenta za vidnejše dosežke v prihodnjih letih?

Kolikor sem jih glede na nenormalno napet program lahko spremljal, lahko rečem, da so tekmovalci letnika 1992 talentirani. Žan Kranjec ima precejšen potencial, pa tudi Martin Čater, Marcel Žerak in še nekateri smučarji, rojeni leta 1993. Talent je, ampak bo potrebno narediti dobro strategijo dela. Ti fantje potrebujejo maksimalno podporo. Smučarska zveza bo morala strniti vrste in narediti konkretne srednjeročne oziroma dolgoročne programe.

Ker ste vsi trenerji dobili odpovedi pogodb, še ni znano, če boste v prihodnji sezoni v ekipi. So kljub temu pogovori o nujno potrebni strategiji, ki jo omenjate, že stekli?

Kljub odpovedi pogodbe do tekmovalcev čutim moralno obveznost, zato jim bom do konca sezone skušal pomagati po najboljših močeh. Dogovori, ki so bili vezani na štiriletno olimpijsko obdobje, so bili bistveno drugačni od tega, kar se je sedaj zgodilo, ampak ne želim s prstom kazati na kogarkoli. Verjamem, da so težave, ki pa jih je potrebno reševati. Sam to skušam početi in sem stoodstotno osredotočen na treninge in tekme. Če nam bodo v prihodnje omogočili pogoje za delo, ki jih potrebuje naša ekipa, ne vem. Vem pa, da si tekmovalci zaslužijo boljšo podporo od te, ki so jo imeli letos. Trije ljudje namreč ekipe za svetovni pokal ne morejo voditi. Smo edinstveni primer, kajti tega ni nikjer na svetu.

Je ukrep o odpovedi pogodb sprejemljiv, ali je stres, ko trener takšno informacijo dobi sredi sezone, prevelik?

Ko so nam odpovedali pogodbe, smo bili tik pred svetovnim prvenstvom. Ne le da to ne vpliva pozitivno na strokovni kader, ampak niti na tekmovalce. Menim, da so se trenerji kljub vsemu trudili po najboljših močeh. Na neki način to potezo vseeno podpiram, ker je potrebno sezono nekako pripeljati do konca.

Je to običajen ukrep?

Takšne prakse v tujini, kjer se prav tako ubadajo s pomanjkanjem denarja, ne poznam. V Švici so imeli ogromne finančne težave, Italijani pa so bili pred leti tik pred bankrotom. Za primer, da bi vsi trenerji dobili odpovedi pogodb, pa še nisem slišal. S tem se ne ukvarjam, saj imam dovolj dela, ko skušam pomagati ekipi.