Na sila slovensko barvani klasiki, s kar 37 Slovenci na startu, je manjkala le pika na i, potem ko je bil Prekmurec peti, 100 metrov za njim na šestem mestu Grega Bole (oba Lampre), na desetem doktor kolesarstva Gorazd Štangelj (Astana) in na trinajstem profesor Mitja Mahoriča (Adria Mobil). Prav zadnja sta bila glavna akterja in scenarista dirke. »Če ne bi bil cilj praktično v Sloveniji, ne vem, kje bi iskal motivacijo,« je med rahlim dežjem sredi Pordenona pripomnil dr. Štangelj v barvah slovenskega prvaka, medtem ko je številna publika oblegala zvezdnike Cadela Evansa, Alessandra Ballana, Ivana Bassa, Filippa Pozzata, Danila Da Luco... iz osmih Pro Tour ekip. Že s tem, ko so se predstavili v taki druščini, so del posla z najlepšimi dresi in kolesi naredili mladi upi Radenske, izkušenejši možje kranjske Save in prenovljene Perutnine ter najbolj konkurenčne Adria Mobil.

Že kmalu po startu je namesto sončka privleklo v furlansko nižino sneg, temperatura se je spustila na vsega eno stopinjo Celzija, burja je vlekla s strani. Kolesarski pekel. »Vedel sem, da moraš biti v mrazu zelo aktiven, da ne zmrzneš. Nisem zamudil nobenega skoka. Ko je bil zraven še Štangelj, je šlo po dobrih 20 kilometrih že zares,« je akcijo dneva, s katero se je odpeljalo trideset kolesarjev, opisal Mitja Mahorič. »Če jih malo organiziraš, potem ko sem videl, da so samo pravi spredaj – tudi Špilak, Bole in Koren, smo pač šli. Kdor je bil, je bil. Na polno in proti Gorici. Vedel sem, da bo za Evansov BMC in Colnago sramota, če nas bodo kar pustili. Zato sem soborce v begu komaj prepričal, da moramo vztrajati, ko so se med nami začele amaterske fore brez zveze,« je dogajanje sočno opisal akter Štangelj. Na zaključnih krogih s številno publiko čez Števerjan, balkon Gorice, je pekel mraza in ritma čez klanec naredil svoje. Vlado Kerkez je bil žrtev spolzkih cest v prvem krogu, »fazana« Nejc Bešter (oba Sava) in Klemen Štimulak (Radenska) sta požela začudene poglede izkušenih mačkov, kako lahko držita ritem. Ptujske kurente je odpihnil še Štangljev veter.

Iz ozadja sta bila med najbolj požrtvovalni in borbenimi poleg Evansa Jure Kocjan (20. mesto) in Kristjan Fajt (21.). Tudi Tomaž Nose, dokler ni od mraza povsem otrpnil, kot že na ravnini Robert Vrečer (Perutnina). Zadnjo selekcijo dvajseterice je v šestem krogu čez Števerjan začel Špilak. Slovenski par Lampreja je imel zmago v nogah. Grega Bole bi bil ob ciljnem sprintu zagotovo na zmagovalnem odru (na vrhu), če bi se razplet na Števerjanu obrnil le malo drugače. »Do sprinta deseterice, ko smo bili na koncu razbiti v pol minute, verjetno ne bi moglo priti, bilo pa je blizu. Odvisno od Špilaka, dveh iz Saxo Banka, moči Serpe. In če bi imeli radijske zveze, bi tudi bilo drugače. Sam sem vesel, da mi je čez take klance šlo tako dobro, potem ko so me na start poslali v zadnjem trenutku kot rezervo. Zaradi dežja in mraza sicer nisem imel pravega občutka v nogah, a sem lahko optimist za naprej,« je pristavil Grega Bole.