Manolić je po poročanju spletne Mladine tako potrdil izjave Marina Tomulića, ki je bil pristojen za nadzor nad logistiko na Hrvaškem, da je tedanji obrambni minister Janša prejemal podkupnino.

"Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom. Za orožarske posle so bili odgovorni nekateri ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa neposredno tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten," je za Mladino dejal Manolić.

Nekdanji vodja Tuđmanovega kabineta Ivan Čermak, ki je zaprt v Haagu, je včeraj za TV Slovenija preko svojega odvetnika zanikal, da naj bi Janši v začetku devetdesetih predajal torbe s podkupnino pri trgovini z orožjem. Glede nasprotujočih si izjav Tomulića in Čermaka pa Manolić sumi, da Čermak "ne govori resnice". "Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati. Tomulić gotovo ni bil sam v Kopru pri teh prevzemih," je dodal.

Po Manolićevih besedah uradno o trgovini z orožjem na sejah vlade niso razpravljali. "Za Hrvaško je tedaj veljal embargo in tega nikakor nismo mogli niti uvrstiti na seje. Trgovina je potekala na štiri oči. Ampak menim, da lahko verjamete ljudem, ki so bili pri teh poslih prisotni," pravi nekdanji hrvaški premier, ki je tudi zanikal, da naj bi bil Tomulić "kriminalec". Kot pravi, ga ima v spominu kot domoljuba, ki so ga v začetku devetdesetih let prosili, naj Hrvaški pomaga iz Pariza.

SDS: Tipični način udbaškega načina diskreditacije

Kot so v odzivu na Manolićeve izjave zapisali v SDS, so obtožbe v smislu, da je nekaj slišal, brez navedbe kdaj, kje in od koga, "tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi". V času, ko je bila Hrvaška v vojni in ji je Slovenija pomagala, Manolić ni bil več predsednik vlade, pojasnjujejo v SDS in dodajajo, da jih preseneča dejstvo, da naveze nekdanjih pripadnikov jugoslovanskih represivnih organov delujejo še danes.

Po njihovih navedbah je bil Manolić med drugim pripadnik Ozne, upravnik zaporov in mučilnic na Hrvaškem leta 1946 ter človek, ki je zaprl tedanjega zagrebškega nadškofa Alojza Stepinca. Junija 1991 pa je podpiral Tuđmana pri odločitvi, da Hrvaška prekrši dogovor o skupni obrambi v primeru agresije JLA. Na podlagi prekršenega dogovora je Hrvaška oklepne enote JLA, ki so napadale Slovenijo, neovirano spustila preko svojega ozemlja, pojasnjujejo v SDS.

Obenem časniku in drugim priporočajo, naj morebitne prejemnike podkupnin iščejo pri tistih, ki so podprli arbitražni sporazum s Hrvaško, saj so med njimi verjetno takšni, ki se bojijo vsebine različnih arhivov v sosednji državi. Manolić je bil od julija 1991 šef hrvaškega urada za varstvo ustavne ureditve, med letoma 1993 in 1994 pa predsednik županijskega doma hrvaškega parlamenta, leta 1995 pa je iz HDZ izstopil zaradi nestrinjanja s politiko do Bosne, še piše Mladina.