"Tudi Caucchioliju, kot mi je dejal pred dnevi, naj bi odločitev sporočili v istih dneh kot meni," pravi Valjavec. Kako blizu je pozitivni razplet in kako politično, denarno in tudi strateško je težak in vroč primer štirih kolesarjev, pa govorijo številne zgodbe iz ozadja. Včeraj je proti Pellizottiju, prvemu hribolazcu Toura 2009, biološki potni list na strani UCI zagovarjalo kar pet ekspertov. Še več kot pri Valjavcu, ki so mu na obravnavi podtikali kup prikrojenih podatkov. Hkrati pa poteka prava medijska vojna. Pred mesecem so na "cyclingnews" nekdanji šefici antidopinškega programa UCI Anne Gripper, ki je svojo službo morala zapustiti zaradi vpletenosti v primer Gusev/Bruyneel, "v usta" položili besede, da bo "zelo, zelo razočarana, če bo CAS potrdila odločitev italijanske ali slovenske antidopinške komisije".

Nekaj nasprotnih dejstev o Valjavcu je težko prodrlo na njihove strani, "ker je Valjavec premalo znan kolesar". Hkrati se je razhudil italijanski zdravnik dr. Michele Ferrari in odprl nekaj hudih ran UCI. Zdravnik ekipe BMC Max Testa je natančno razložil položaj biološkega potnega lista in kako ga je treba še izpopolniti. Eden od kontroverznih dokazov je tudi Ricardo Ricco. Tudi prvi mož Mednarodne antidopinške agencije WADA Avstralec John Fahey je v intervjuju med vrsticami jasno dal vedeti, da mora UCI sicer dobro zasnovan biološki potni list še dopolniti, če se najdejo pomanjkljivosti. Projekt, ki ga UCI sedaj vodi že za več kot 900 kolesarjev, je ocenjen na več kot 10 milijonov evrov letno. Morebitne odškodnine so druga zgodba. Kot nalašč bo konec tedna kongres Evropske kolesarske zveze v Zrečah obiskal tudi predsednik UCI Pat McQuaid, ki včasih vleče tudi sporne poteze v ozadju.

Za kolesarje na cesti pa bo danes 33. Giro Friuli eden najbolj zanimivih dogodkov na slovenskih tleh, če štejemo tudi Števerjan in Gorico, kjer bo okoli 15. ure tudi cilj. Basso, Evans, Ballan, Kreuziger, Sorensen, Di Luca, Pozzato, Bole, Koren, Špilak, Kocjan, Štangelj z ekipami ter še vse štiri slovenske ekipe Adria Mobil, Sava, Radenska in Perutnina Ptuj. Dogodek, kot ga zadnjih nekaj let tako blizu še ni bilo.