Na okrogli mizi, ki je sledila predavanju ddr. Matjaža Muleja, so mnenja soočili dr. Štefan Bogdan Šalej, generalni direktor ICPE, prof. dr. Marjan Senjur z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Majda Struc, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, Petra Matos, predsednica društva Ekologi brez meja in Tatjana Fink, MBA, glavna direktorica Trimo Trebnje. 

“Srečanje smo pripravili ob izdaji zgoščenke, ki je zbor esejev o družbeni odgovornosti. Stvar je resna in gre za našo prihodnost, za prihodnost vseh,” je uvodoma poudaril Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, ki je okroglo mizo tudi moderiral. „Ali bo razvoj družbe temeljil na načelih korupcije, prenašanje odgovornosti na druge, na zaprtju kanalov transparentnosti … ? Alternativa je, da si družba postavi visoke moralne in etične standarde. To pa je odvisno od političnega konsenza in političnega vodstva na eni strani ter angažiranosi javnosti, angažiranosti vseh državljanov na drugi strani,“ je uvodoma poudaril dr. dr. Štefan Bogdan Šalej, direktor ICPE. 

Uvodničar je prepričan, da je „družbeno neodgovorno podjetništvo možno, ker to javnost in družba sprejemata, ker je družbeno neodgovorno podjetništvo v Sloveniji sistemsko sprejemljivo. Družbena odgovornost je družbena odgovornost vseh, tako političnih kot gospodarskih akterjev, družbena odgovornost je temelj demokracije in tržnega gospodarstva in samostojne države. Vsak menedžment in podjetje podjetje morata imeti poleg vizije tudi družbeno odgovornost, vas pa pozivam, naj bo družbeno odgovornostjo naša zastava napredka!“ Dosedanje raziskave dokazujejo, da so družbeno odgovorna bistveno bolj uspešna. „Podjetja v državni lasti bi morala biti najbolj družbeno dogovorna in nam za zgled,“ je dejal Šalej.

Tatjana Fink, glavna direktorica Trima pa je med drugim dejala: „Navijajmo za naša dobra podjetja tako kot za naše športnike. Verjamem, da je družbeno odgovornih podjetij v Sloveniji več, kot pa jih poznamo iz medijev, ko prejmejo nagrade horus, certifikat družini prijazno podjetje ali Zlato nit, priznanje za najboljšega zaposlovalca. Seveda pa je treba družbeno odgovornost živeti vsak dan in s svojim zgledom te vrednote in pomen prenašati sodelavcem. Trimo je v 80-ih letih začel živeti družbeno odgovorne prakse, vendar pa se več o družbeni odgovornosti pogovarjamo šele zadnja leta. Sicer pa se je okolje zadnja leta tako spremenilo, da bo samo izločilo podjetja, ki niso družbeno odgovorna, saj le družbena odgovornost podjetju in organizacijam omogoča preživetje na dolgi rok,“ je med drugim poudarila Tatjana Fink.