Finance je zanimalo, ali o selitvi proizvodnje razmišljajo tudi druga slovenska proizvodna podjetja. Časnik je ugotovil, da ima takšne načrte vse več podjetnikov.

Maks Robinik, direktor in lastnik podjetja 4Ocean Produkt iz Ajdovščine, ki izdeluje opremo za potapljanje in podvodni ribolov, ki je lani ustvarilo 350.000 evrov prihodka, je za časnik povedal, da tudi sam resno razmišlja, da bi se preselili v Italijo. Kot pravi, v naši državi nič ne deluje, okolje pa je podjetništvu skrajno nenaklonjeno. Zaveda se, da ta hip proizvodnje ne moremo kar preseliti v Italijo, vsekakor pa s selitvijo resno računamo v prihodnosti.

Podobnega mnenja je tudi Martin Jesenovec, direktor in solastnik podjetja Elmer elektronika, v katerem razvijajo in izdelujejo sanitarno tehniko, ki deluje na senzor. Lanski prihodki podjetja so 311.000 evrov. Jesenovec je za Finance povedal, da bi zaradi nespodbudnega okolja, proizvodnjo najraje preselili v Srbijo. Kot pravi, so tam ugodnejši finančni pogoji in tudi strošek dela bi bil nižji. Njihovi zaposleni na koncu meseca dobijo prenizko plačo, a zaradi visoke obdavčitve te plače je to za podjetje visok strošek. V Sloveniji imajo sicer 90 odstotkov vseh dobaviteljev. A ker se da proizvodnjo načrtovati za dva, tri mesece vnaprej, jim tudi razdalja do Srbije ne bi smela pomeniti težave. Najbolje bi bilo, tako Jesenovec, da bi bila Slovenija konkurenčna in se nam ne bi bilo treba seliti.

Borut Prebil, direktor in lastnik podjetja Prekom, ki obnavlja podvozja za avtomobile in gospodarska vozila in je lani zabeležil 566.000 evrov prihodkov, je za Finance povedal, da te pri nas za več zaposlenih, strokovnejši kader in večji ustvarjeni dobiček država kaznuje z visokimi prispevki in davki. Zaradi tega negativnega gospodarskega ozračja čedalje bolj razmišljamo o preselitvi proizvodnje nekam v države nekdanje Jugoslavije. Po njegovem mnenju bi lahko podjetje s selitvijo lahko doseglo večjo in hitrejšo rast ter bi iz mikro podjetja postali srednje podjetje, ki bi lahko zaposlovalo tudi 50 ljudi.

Gregor Vedenik, direktor marketinga v podjetju Veplas iz Velenja je za Finance povedal, da so pravkar v v postopku odpiranja podjetja na Hrvaškem. Tam bodo za začetek opravljali marketinške naloge, dolgoročno pa bomo na Hrvaško selili določen del proizvodnje.