Prizorišče dveh tekem svetovnega pokala si je konec minulega tedna ogledal snežni inšpektor, predstavnik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Raimund Berger, ki je bil s kakovostjo podlage kot tudi z višino snežne odeje zelo zadovoljen ter je organizatorjem prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja. "Čeprav je začetek marca, so razmere zimske. Tudi prognoza je za nas ugodna, saj se nam obetajo mrzle in jasne noči, tako da se nadejamo lepemu tekmovanju v zelo dobrih razmerah," je napovedal vodja tekmovanja in organizacijska odbora Aleš Vidic.

Na vitranški strmini, ki jo je v zadnjih dnevih prekrivala megla, je bilo že mogoče trenirati. Vadbo so opravili Slovenci, Italijani in Avstrijci, del proge pa so zaprli za turiste. "Progo smo že pred enim tednom pripravili v taki meri, da bi omogočili izvedbo vrhunskega tekmovanja. Proga je v celoti polita z 'balknom' - gre za preparacijo z vodo skozi šobe, ki prodre pol metra globoko. Ker so bile ob utrjevanju temperature res nizke, je bila proga ledena in je predstavljala življenjsko nevarnost za rekreativne smučarje, zato smo del proge v zgornjem delu zaprli," je dodal Vidic.

Novica o trdi progi je dobra za slovenske tekmovalce, ki bodo imeli visoke startne številke. V zadnjih letih na domači tekmi za svetovni pokal niso blesteli. Nazadnje se je slovenski tekmovalec na stopničke uvrstil leta 2001, ko je bil Uroš Pavlovčič v veleslalomu tretji. Slovenska reprezentanca bo imela v obeh disciplinah pravico nastopa s šestimi tekmovalci. "Ekipe še nismo določili. Imamo možnost nastopa s po šestimi tekmovalci na slalomu in veleslalomu, ker smo prireditelji. Kvoto bomo izkoristili, bomo pa dali možnost tudi mlajšim tekmovalcem, ki se preizkušajo na tekmah evropskega pokala in na tekmah nižjega ranga," je povedal trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. Aleš Gorza ima velike težave s poškodbo prepone, zato je njegov nastop vprašljiv.