Po večmesečni agoniji Toma v lanskem letu, ko je moralo 140 delavcev za svoje pravice in plače celo stavkati, v novembru pa niso več videli drugega izhoda, kot da sami predlagajo stečaj, zdaj vendarle kaže, da bodo iz Mokronoga na slovenski trg še naprej prihajale kakovostne sedežne garniture. S podjemno pogodbo je v podjetju, ki ga vodi Dušan Skerbiš, nekdanji solastnik Toma in direktor zdaj že bivše družbe Tomcommerce, trenutno zaposlenih deset ljudi, v prihodnje naj bi jih bilo med 20 in 30. Če se jim bo uspelo ponovno dogovoriti z Adrio Mobil, Skerbiš napoveduje še dodatne zaposlitve.

"Prepričani smo, da bo tu še več delovnih mest. Zato, ker smo dobri!" je optimistična ena od zaposlenih Andreja Žago. Deset let je delala v Tomu. "Zdaj spet delam tisto, kar znam. Lani, ko je bilo v Tomu najbolj napeto, sploh nisem imela občutka, da bom ostala brez službe. Ko pa sem dobila knjižico v roke in šla na zavod, da si poiščem novo, kakršno koli službo, so bili pa občutki kar grozljivi." Služba se dobi, če le imaš voljo, pravi. Šla je že na razgovore. Toda zdaj, ko lahko še naprej dela tisto, kar najbolje zna, je spet srečna. "Zaposleni držimo pesti za vse te naše fante, ki so zbrali pogum za ustanovitev novega podjetja in ki so nas pripravljeni vzeti zraven, zavedamo pa se, da je vse odvisno od naročil," dodaja.

Najprej želijo povrniti zaupanje kupcev

V novem podjetju, ki ni pravni naslednik nekdanjega Toma, je združila moči peščica zaposlenih v razvojnem oddelku nekdanjega podjetja, našla skupni jezik s stečajno upraviteljico Toma Darjo Erceg, najela 300 kvadratnih metrov proizvodne hale v nekdanjem Tomu in začela delati. "Po večkratnih pogovorih s stečajno upraviteljico je bilo z obeh strani izraženo mnenje, da bi bila velika škoda končati proizvodnjo sedežnih garnitur. Nato se nas je nekaj zbralo in smo si rekli: Zakaj pa ne bi začeli še enkrat na novo?" pripoveduje eden od pobudnikov novega podjetja Damjan Burger, ki je lani v imenu zaposlenih tudi vložil predlog za stečaj Toma.

Deset najboljših šivilj, tapetnikov in močan razvojno-tehnološki oddelek nekdanjega Toma tako zdaj skrbi za vse, od trženja in komunikacije s kupci do razvoja izdelkov in proizvodnje. "Dejstvo je, da smo v Tomu delali dobre sedežne garniture, kupci so nam zaupali. Če želimo nadaljevati proizvodnjo, moramo predvsem povrniti izgubljeno zaupanje," dodaja Skerbiš.

Kmalu pogodbe z velikimi trgovci

Trenutno izdelujejo garniture, za katere so kupci vplačali avanse še bivšemu Tomu. 80 odstotkov so jih že izdelali. "Te avanse bomo morali pač 'pojesti' sami, to je naš strošek, razliko pa so kupci rade volje plačali," pravi Skerbiš.

V kratkem pričakuje podpise z Mercatorjem, Lesnino in drugimi večjimi trgovci. "S tem nam bodo odprta vrata v neko serijsko proizvodnjo. Tudi na tak način želimo povedati, da se vračamo na trg, in doseči, da nam bodo kupci zaupali, da lahko v roku 30 do 45 dni izdelamo sedežno garnituro in jo pripeljemo v vsak slovenski dom," dodaja. Zaposlovanje bodo začeli takoj, ko bodo izdelana naročila.