Iz svojega žepa je namenil 25 milijonov evrov za gradnjo stavbe, v kateri bo nov muzej. Ta vsota je majhna v primerjavi z vrednostjo umetnin, ki jih tako poklanja svojemu mestu. Direktor muzeja trdi, da so umetnine vredne okoli 500 milijonov evrov.

V svet umetnosti ga je popeljala žena

Bogataša, danes starega 71 let, je v svet umetnosti popeljala soproga Soumaya, ki je bila kot on libanonskega rodu. Skupaj sta obiskovala muzeje po vsem svetu in kmalu začela hoditi na dražbe, kjer sta kupovala najprej pohištvo, nato pa zlasti dela flamskih mojstrov 16. stoletja in Rodinove kipe. Menda imata največjo zbirko del tega slavnega francoskega kiparja, skupno kar 380 njegovih kipov.

Že oče je bil podjeten

Carlos Slim Helu je sin libanonskega priseljenca, krščanskega maronita, ki je iz velikanske osmanske države zbežal v Mehiko, ker ni hotel služiti sultanu. Brez znanja španščine je Julian Slim leta 1911 odprl trgovino s hrano Zvezda z Orienta, nato pa med mehiško revolucijo zaslužil veliko denarja z vlaganjem v nepremičnine v središču Ciudada de Mexica. Poročil se je s hčerko nekih bogatih libanonskih priseljencev, ki mu je rodila šest otrok, najmlajši je bil Carlos.

Kako je postal milijarder?

Svoje otroke je Julian Slim že od vsega začetka učil, kako je treba ravnati z denarjem. Menda je bil Carlos Slim že s 17 leti milijonar. Vsekakor pa je do velikanskega bogastva prišel predvsem tako, da je kupoval podjetja na robu stečaja, iz katerih so vlagatelji poskušali rešiti, kar so mogli. Leta 1997 je tako po nizki ceni kupil delnice Appla, leta 2002 delnice ameriškega telekomunikacijskega koncerna WorldCom.

Danes obsega Slimov imperij vse, kar človek potrebuje v vsakdanjem življenju: banke, zavarovalnice, trgovine, rudnike, gradbena podjetja, restavracije in tiskarne. Njegov vpliv je tako velik, da nekateri Mehiko imenujejo kar Slimlandija.

Dela slavnih mehiških in evropskih slikarjev

Je zelo konservativen. Živi samo kilometer proč od sedežev svojih podjetij in pet kilometrov od rojstne hiše. Tako hoče ostati v okolju, na katerega je od rojstva navajen. Prav tako je rad obkrožen s člani svoje družine. Nov muzej je gradil njegov zet, ki je arhitekt. Vsi otroci pa delajo v njegovih podjetjih.

Muzej je imenoval Soumaya po svoji leta 1999 umrli ženi. Vstop je brezplačen, tako si vsak lahko ogleda 66.000 razstavnih predmetov. Odprli ga bodo v ponedeljek, 28. februarja.

V muzeju je poleg 380 Rodinovih kipov mogoče videti tudi dela slavnih evropskih, mehiških in ameriških slikarjev od 15. do 20. stoletja, med njimi dela Diega Rivere, moža Fride Kahlo, in seveda slike Salvadorja Dalija in Pabla Picassa. Ne manjka predmetov indijanske umetnosti, niti predkolumbovske.