Vršilka dolžnosti direktorice zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan je povedala, da bo zavod samostojno začel delovati z začetkom aprila. Koliko bo znašal proračun za delovanje in kolikšen delež slednjega bo zapolnila Mestna občina Ljubljana, Avbelj-Valentanova ni hotela napovedovati. Dejala je, da mora proračun najprej potrditi mestni svet, kar bo naredil na naslednji seji 21. marca.

Tudi o finančnem načrtu zavoda vršilka dolžnosti ni želela govoriti, omenila pa je, da so si za cilj zadali povečanje števila obiskovalcev v informacijskem centru na gradu za 15 odstotkov, oddajo prostorov na gradu prav tako želijo povečati za 15 odstotkov, za 10 odstotkov pa bi radi povečali število potnikov, ki jih prepelje vzpenjača. "Glavni cilj novega zavoda pa je na ljubljanski grad privabiti milijon obiskovalcev na leto," je optimistična Avbelj-Valentanova, ki upa, da bo grad dejansko postal slovenska akropola, kakor si je zamislil Jože Plečnik.

Kot smo že poročali, vzpenjače na grad po novem ne bo več upravljalo podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, temveč Ljubljanski grad. Za brezhibno delovanje tirne vzpenjače bo skrbela ekipa desetih zaposlenih, ki se bodo z Ljubljanskih parkirišč in tržnic preselili v zavod Ljubljanski grad. V novem zavodu bo zaposlenih tudi 16 s Festivala Ljubljana. Avbelj-Valentanova bo delo vršilke dolžnosti direktorice opravljala, dokler z javnim razpisom ne bo izbran direktor zavoda. Javni razpis naj bi bil objavljen junija, je dejala Avbelj-Valentanova.

"Grad je nikoli dokončana zgodba, kar zadeva investicije," je še dejala vršilka dolžnosti direktorice novega javnega zavoda. Pojasnila je, da bodo v letošnjem letu obnovili trakt a oziroma stolp strelcev, pred začetkom poletja pa naj bi bila dokončana tudi obnova Lapidarija KLMT. Obnova slednjega je sicer trenutno ustavljena, ker je izvajalec SCT v postopku prisilne poravnave, je odkrila Avbelj-Valentanova. Povedala pa je, da naj bi se obnova Lapidarija nadaljevala še ta mesec, dokončana pa naj bi bila še pred letošnjim poletjem.