V prispevku za British Journal of Psychiatry avtorji opozarjajo na težave, s katerimi se bodo soočali moški s spremembami tradicionalnih moških in ženskih vlog.

Dr. Boadie Dunlop iz medicinske fakultete univerze Emory, ki je soavtor prispevka, je povedal: "Ženskam grozi dvakrat večja verjetnost, da bodo zapadle v hudo depresijo tekom življenja, kot moškim, a verjamemo, da bi se ta razlika lahko spremenila v naslednjih desetletjih.“

Trdi, da tradicionalne moške službe, kot so proizvodnja in fizično delo, izginjajo po zaslugi selitve dela v tujino ali pa tehnološkega napredka.

Po drugi strani, pravi raziskava, ženske danes bolj pogosto obiskujejo univerze, kot to počnejo moški, tako da se bo število gospodinjstev, kjer bodo ženske zaslužile več, precej povečalo.

"Moški neuspeh, da bi izpolnili vlogo družinskega preskrbovalca, se povezuje z večjo stopnjo depresije in zakonskimi prepiri,“ trdi članek.

Dunlop pravi: "Zahodni moški se dobo soočili s težko nalogo v 21. stoletju, predvsem tisti, ki so manj izobraženi.“

Psihiater dr. Cosmo Hallstrom pa opozarja: "Če si 20 let vlival jeklo, jeklarno pa zaprejo, ne moreš kar iti in početi nekaj drugega. Jasno je, da bo brezposelnost v recesiji slaba za fizično in psihično zdravje ljudi in da bodo nekateri postali depresivni. Da moraš poslati ženo na delo in se počutiti kot parazit, bi vsekakor dvignilo raven depresije, pa to velja izključno za moške? Ne vem.“