Grožnja z enodnevno opozorilno stavko, ki jo je Fides v mariborski bolnišnici napovedal za 10. marec, tako po besedah vodje zdravniškega sindikata v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Borisa Rižnarja za zdaj ostaja, čeprav vodstvo bolnišnice uradno še vedno ni prejelo obvestila o pričetku postopkov izvedbe stavke. Po njegovih zagotovilih so obvestilo o stavki vodstvu zavoda poslali v ponedeljek po redni pošti. Rižnar pa upa, da bodo v naslednjih dneh vendarle dosegli dogovor in da do napovedane stavke ne bo prišlo.

Predstavnik bolnišnične uprave Janez Lencl je za STA ob tem pojasnil, da o vsebini današnjih pogovorov ne more govoriti, saj pogajanja še vedno potekajo. Kljub temu pa je dodal, da uprava veliko manevrskega prostora nima, saj se morajo držati sprejetega pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, ki po novem določa vrednost opravljanja dežurstva.

Rižnar pa je za STA povedal, da so na jutranji koordinaciji sindikatov UKC Maribor med drugim obravnavali tudi problematiko dežurstev, ki zadeva tudi druge zdravstvene delavce. Ostale sindikate so seznanili z njihovo napovedjo stavke za 10. marec, če pred tem ne bo prišlo do zbližanja stališč z vodstvom bolnišnice. Kot za zdaj kaže, se bodo stavki pridružile tudi medicinske sestre, ki so prav tako nezadovoljne.

V pogovorih z vodstvom UKC Maribor so ga skušali s pravnimi dejstvi prepričati, kje sindikat Fides nima prav, nato pa so se dogovorili, da bodo svoja stališča zdravnikom lahko predstavili na četrtkovem zboru delavcev. "Po tej predstavitvi pa bo od vsakega posameznega zdravnika odvisno, kako se bo odločil glede stavke," je dejal predstavnik Fidesa v UKC Maribor, ki pričakuje, da bo odločitev o tem jasna do začetka prihodnjega tedna.

Zdravniki v UKC Maribor želijo s stavko izraziti nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev, ki jih je prinesel pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Ta naj bi bila nižja tudi do 30 odstotkov, zaradi umikanja soglasij za dežurstva pa so v mariborski bolnišnici že začele odpadati operacije.