Trojici obtoženih bodo sodili, ker naj bi ob posredovanju pokojnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja odobrili posojilo v višini dobra dva milijona evrov letalski družbi Styrian Spirit, ki je kasneje razglasila stečaj, in pa posojilo v višini 150.000 evrov zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju, čeprav za ta posojila niso imeli jamstev in so se zavedali, da ne bodo vrnjeni, piše v obtožnici.

Obtoženim v primeru, da jih sodišče spozna za krive nevestnega poslovanja, grozi do deset let zapora. Kultererju, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, pa v istem procesu sodijo tudi za dajanje lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Z začetkom procesa, v središču katerega stoji Kulterer kot ključna oseba v aferi nakupa banke Hypo Alpe Adria s strani bavarske BayernLB, se začenja pravna osvetlitev posla, ki je davkoplačevalce nemške zvezne dežele Bavarske stala več kot 3,7 milijarde evrov.

BayernLB je namreč leta 2007 prevzela HGAA, čeprav so že takrat obstajali namigi o dodelitvi tveganih posojil. Po milijardni izgubi je bila BayernLB prisiljena hčerinsko banko konec leta 2009 za en evro prodati Avstriji in se odpovedati milijonskim terjatvam.

Nemški tednik Die Zeit je sicer v zadnji izdaji zapisal, da bo prvo sojenje v primeru HGAA "tiha uvertura mogočne pravosodne opere, v kateri se bo v prihodnjih mesecih in letih razkrilo ozadje izgube milijard evrov". Časnik tudi pričakuje, da bodo to in prihodnja sojenja razsvetlila tudi zveze med politiko in bančnimi krogi na Hrvaškem.

V afero v zvezi z HGAA naj bi bil vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki od 10. decembra lani zaradi sumov korupcije na Hrvaškem sedi v priporu v Salzburgu, kjer čaka na izročitev Hrvaški. Tožilstvo v Celovcu Sanaderja sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem v zameno za provizije.