Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije je povedal, da so napravo na Ljubelju postavili zato, ker je priljubljeno izhodišče za zimske obiske Zelenice, Begunjščice. "Takšne naprave imajo v tujini že nekaj časa, pri nas gre za prvo. Z njo želimo tako spomniti na uporabo plazovne žolne in tudi omogočiti vsakomur, da preveri njeno delovanje, preden jo morda mora dejansko uporabiti," je pojasnil Bele.

Drugo napravo bodo v kratkem namestili pod Kofcami, obenem pa so izdelali in tudi že namestili še dodatne opozorilne table. Vsa ta prizadevanja so namenjena večji varnosti v gorah, veseli pa so bili tudi odziva podjetij Iglušport in Ortovox, da so prvo napravo sploh lahko kupili.

Sicer pa je tudi minuli teden na istem območju Zelenice plaz odnesel planinca in ga odložil kakšnih 200 metrov nižje. K sreči pa ni obležal pod snežno gmoto. Plazovne žolne, ki reševalcem lahko javi, kje kdo pod snegom leži, ni imel. Gorski reševalci s to akcijo še povečujejo varnost v gorah in opozarjajo, da so razmere še takšne, da je previdnost več kot potrebna, dobra oprema pa tudi.