"Nepotrebna blokada pod prisilo"

Iz Telekoma so včeraj sporočili, da bodo na podlagi odločb UNPIS iz let 2006 in 2010 blokirali nekatera spletna mesta (www.expekt.com, www.bwin.com, www.bet-at-home.com, sl.sportingbet.com) s preprečitvijo preslikave tekstovnega imena v IP-naslov, medtem ko o podobnih ukrepih razmišljajo tudi pri T2 in Amisu. "S tem bo uporabnikom onemogočena komunikacija s temi spletnimi stranmi in tudi vsemi drugimi storitvami, ki so vezane na te naslove," razlagajo pri Telekomu. "Blokade dostopa bodo trajale do morebitne drugačne sodne odločitve, saj smo sprožili ustrezne pravne postopke. Kdaj in kako bodo postopki končani, je nemogoče napovedati," dodajajo pri Telekomu, ki so včerajšnjo novico o blokadi na svoji spletni strani naslovili Nepotrebna blokada pod prisilo.

Izvedeli smo, da se je Telekom pritožil na vse štiri odločbe UNPIS, vendar je finančno ministrstvo pritožbe zavrnilo. "Zato smo tožbe vložili na upravno sodišče skupaj z zahtevami za izdajo začasnih odredb, s katerimi bi se izvršitev zahtevanih ukrepov proti našim uporabnikom zadržala do izreka sodbe. Upravno sodišče in v pritožbenem postopku tudi vrhovno sodišče sta zavrnila zahteve za izdajo začasnih odredb. Upravno sodišče vloženih tožb sicer še ni obravnavalo. Tako smo bili to prisiljeni storiti, čeprav se nam taki ukrepi ne zdijo smiselni, saj ne morejo preprečiti dostopa do internetnih stavnic oziroma iger na srečo in tudi na načelni ravni so take blokade vprašljive," so za Dnevnik včeraj pojasnili pri Telekomu, kjer poudarjajo, da je mogoče blokade na njihovih strežnikih DNS zelo enostavno obiti. Zato se tudi postavlja vprašanje, ali je blokada dostopa do tujih spletnih stavnic sploh smiselna, saj si lahko vsak uporabnik v omrežnih nastavitvah svojega brskalnika nastavi alternativne DNS-strežnike. Včeraj so se med uporabniki spletnih forumov že pojavila navodila, kako blokade obiti.

Ali gre za cenzuro?

"Pri tem gre predvsem za izrazito neučinkovit ukrep, saj se bodo tisti, ki želijo vplačati stave, temu ukrepu dokaj lahko izognili. Da ti ukrepi ne zaležejo, smo lahko spoznali na primeru prejšnjih poskusov blokad spletnih strani bwin.com in udba.net. Če uredba ne predvideva posebne preusmeritvene strani z informacijo, zakaj so spletna mesta blokirana, lahko tak ukrep tudi zmede uporabnike spleta, ki ne bodo vedeli, zakaj se določeno spletno mesto ne prikaže," razlaga vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT Gorazd Božič, ki ob tem opozarja, da takšen ukrep ne preprečuje obiska spletnih strani samo igralcem. "Tudi novinarji ne bodo imeli dostopa do izjav za javnost, če jih bodo tam objavili. Je to dovolj, da rečemo, da gre za cenzuro?" se sprašuje Božič.

Ministrstvo za finance je z zadnjo spremembo zakona o igrah na srečo UNPIS odvzelo pooblastilo za zahtevo po blokadi spletnih strani predvsem na podlagi nasprotovanja ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki je zagovarjalo svobodo interneta. Visokošolsko ministrstvo je skupaj z informacijskim pooblaščencem ob tem želelo, da se ob spremembi zakona ustavijo tudi že začeti postopki, vendar finančno ministrstvo na retroaktivnost zakona ni pristalo. Rešitev, ko bi zakon veljal tudi za nazaj, bi lahko imetnikom blokiranih spletnih strani namreč predstavljala podlago za odškodninske tožbe, so opozorili na finančnem ministrstvu. "Vlada se je lani takoj po prvih izdanih uredbah odločila, da bo zakon spremenila, saj je ugotovila, da imajo lahko pristojnosti odločanja o blokadi spletnih mest le sodišča. Postopki, ki so bili sproženi pred tem, pa tečejo, kot da se ni nič spremenilo," opozarja Božič. Znano je, da je finančno ministrstvo spremembe zakona o igrah na srečo pripravilo že poleti 2009. Kot smo takrat pisali v Dnevniku, je bila precej nenavadna določba šestega člena zakona, ki je izrecno prepovedovala omogočanje dostopa do spletnih strani, na katerih je mogoče sodelovati v spletnih igrah na srečo, ki nimajo slovenske koncesije. Po vseh proceduralnih zapletih in ogorčenju strokovne javnosti so poslanci spremembe le potrdili konec leta 2010, vendar brez spornega člena.

Dodajmo, da so leta 2006 dostop do spletnih strani iger na srečo bwin.com in bet-at-home.com blokirali internetni ponudniki T2, Voljatel in Siol. Že takrat so se v javnosti pojavili namigi, da naj bi v gonji proti tujim spletnim ponudnikom iger na srečo stali Loterija Slovenije in Športna loterija, s čimer naj bi želeli ohraniti monopol nad tovrstnimi storitvami v državi. Takšna namigovanja so takrat pri obeh loterijah zavrnili.