Bjoergnova se je v trenutkih krize v klanec rešila tako, da jo je vlekla Italijanka Longa, za kar se ji je tudi zahvalila, predvsem pa je v finišu unovčila prednost, da je boljša sprinterka, ki lahko iz sebe iztisne več od "maratonke" Kowalczykove, ki je tekačica ene prestave. Finka Aino Kaisa Saarinen, svetovna prvakinja iz Liberca, je po dvojnem zasledovanju dobesedno ponorela zaradi slabo pripravljenih smuči, ki jih je metala, medtem ko je kričala na serviserje, včeraj pa je pritekla do brona, potem ko so imele Finke na nogah "rakete", saj so se vse štiri uvrstile med prvih osem. Med elitno deseterico so še vse štiri Norvežanke, Italijanka Longa in Kowalczykova, ki pravi, da se zadnjih metrov, ko so norveški navijači zaradi zmage Bjoergove padli v delirij (med tekmo so bili tako glasni, da tekmovalke niso slišale, kaj jim ob progi kričijo trenerji), zaradi utrujenosti sploh ne spomni.

Petra Majdič je šla v tekmo z velikimi pričakovanji, zasedla pa 13. mesto, s katerim ni bili niti razočarana niti zadovoljna. "Težava je, da sem vso progo pretekla v istem ritmu, ki za začetek ni bil slab, vendar v drugi polovici tekme mi ni uspelo napadati tako, kot sem bila navajena v preteklosti. Ne vem, zakaj ne morem pospešiti tako kot v sprintu, morda se staram (smeh). Nisem razočarana, ničesar si ne očitam, saj sem dala vse od sebe. Zaostanek minuto in 16 sekund je namreč glede na težavnost proge eden manjših v letošnji sezoni. Predstava je bila veliko boljša kot na minulih tekmah na 10 kilometrov, a je očitno, da je tukaj nekaj deklet v izjemni formi. To je bilo opazno že Drammnu, več deklet iz različnih držav je v boljši formi, kot so bile na olimpijskih igrah," je nastop analizirala Petra Majdič, ki ji je proga ustrezala, smuči je imela konkurenčne, kako zunajserijske smuči pa so imele Finke, je spoznala, ko jo je po šolsko prehitela mlada Finka Lahteenmakijeva.

Majdičeva je na lastni koži občutila, kakšno konkurenco bosta imeli skupaj s Katjo Višnar jutri na moštvenemu sprintu, kjer se obeta znova tekma na nož s kopico odličnih in predrznih tekmovalk. Trener Ivan Hudač, ki se je v nedeljo zvečer vrnil z obiska na Slovaškem, je bil po tradiciji jedrnat: "Petra je tekla brez večjih kriz, a ji ni uspelo pospeševati. Želja je bila prva deseterica, a tudi 13. mesto je lep dosežek. Zaradi dobre pripravljenosti konkurence visoke uvrstitve niso samoumevne."

Preostale tri Slovenke so se zvrstile v paketu, Vesna Fabjan (41. mesto), Anja Eržen (43.) in Alenka Čebašek (46.), njihova predstava pa je bila v skladu z možnostmi. "Pokazala sem vse, kar sem trenutno sposobna," je povedala Vesna Fabjan. Drobcena Anja Eržen, ki je šele v nedeljo dobro spoznala progo, saj se je pred tem izgubila v megli, ni skrivala zadovoljstva: "Odlično vzdušje, nobene treme, hitre smuči in moje dobro počutje so pripomogli k predstavi po mojih željah, v kateri sem uživala, saj rajši tečem na tekmi s posamičnim startom kot s skupinskim, ko najboljše zelo dvignejo ritem." "Glede na to, da se na ogrevanju nisem dobro počutila, mi je na težki progi šlo zelo dobro za klasično tehniko, ki je pri meni slabša od prostega sloga. Veliko mi še manjka, da bom prišla na mesta za najboljše," je poudarila Alenka Čebašek.