Avstrija proti ostalemu svetu, ki mu je prepustila le drobtinice. Tako sta minili tekmi smučarjev skakalcev na srednji skakalnici, kjer so Avstrijci med posamezniki poželi dvojno zmago s svetovnim prvakom Thomasom Morgensternom in podpravkom Andreasom Koflerjem, včeraj pa skupaj z Martinom Kochom in Gregorjem Schierenzauerjem po pričakovanju in rutinsko slavili še na moštveni tekmi, na kateri je bilo vzdušje kljub polnim tribunam in silovitemu napadu Norvežanov na avstrijski skalp zelo gledališko in pravo nasprotje huronskemu kričanju na smučarskem teku. Tekmi na srednji skakalnici sta bili učna ura, kaj pomeni izjemna fizična moč v nogah izkušenih zračnih bojevnikov, saj so najdlje poleteli skakalci, ki na odskočni mizi odrinejo tako silovito, da se kljub betonu skoraj zatrese.

Čeprav so Avstrijci stroj za osvajanje kolajn, se tekmovalci najboljše ekipe prešerno razveselijo vsakega odličja. "Za nas je bil največji pritisk to, da so vsi pričakovali našo zmago. Ker smo se zavedali naše kakovosti, smo tudi uživali v tekmi," je ob prejemu zlate moštvene kolajne povedal Beljačan Martin Koch. Norveški trener Mika Kojonkoski je le nekaj ur pred tekmo izvedel interne kvalifikacije med sedanjim in nekdanjim svetovnim rekorderjem Johanom Remnon Evensenom (na tekmi posameznikov po padcu zasedel 46. mesto) in Bjoernom Einarjem Romoernom za četrto mesto v ekipi. V seštevku dveh skokov je bil za 4,5 metra boljši Romoeren in je bil nato na tekmi trden člen eskadrilje Vikingov, medtem ko so Nemci pod taktirko veterana Martina Schmitta zanesljivo pilotirali proti bronu, ki ga Poljski niso uspelo ogroziti kljub padcu Freunda v zadnjem skoku.

Slovenci so imeli le obrobno vlogo. Tekma posameznikov je bila rezultatski polom, saj je bil edini finalist Peter Prevc na 17. mestu, vtis pa so izboljšali s šestim mestom na ekipni tekmi, potem so bili pred zadnjim skokom celo na petem. 18-letni Prevc je izgubil dvoboj z Japoncem Itom, odbil pa napad Čeha Jande in Finca Hautamekija. "Za konec sem razvozlal vse pasti srednje skakalnice, a je ne bom nič pogrešal, ker se mi je zamerila. Če sem s povprečnimi skoki 17., je to dobra popotnica za veliko napravo. Komaj čakam selitev nanjo, zelo mi je všeč, že lani sem na njej skakal zelo dobro," je bil jedrnat Peter Prevc, ki sploh ni vedel, kako daleč so na moštveni tekmi skakali ostali, ker je bi osredotočen le na svoj nastop.

Neuvrstitev Roberta Kranjca (32. mesto) v finalno serijo je bil hud šok za slovenski tabor. "Dvomil sem, ker tudi sam nisem vedel, kaj je bilo narobe glede na to, da sem se počutil dobro. V tolažbo mi je, da nisem bil edina žrtev zahtevnih razmer, ko je bilo brez vetra pod smuči težko priti že med prvih 30. Vesel sem, ker sem na ekipni tekmi popravil vtis in zdaj grem sproščen na večjo napravo," je razlagal v izteku Robert Kranjec. Mitja Mežnar se je po 40. mestu tako razjezil sam nase, da je včeraj stopnjeval dosežke in v finalu pristal pri 100 metrih: "Še enkrat sem dobil potrditev, da je sproščenost tista, ki prinese skok in s tem uvrstitev po željah. V moštveno tekmo smo šli odločno, ker nismo imeli kaj izgubiti." Jernej Damjan, ki je izpad v kvalifikacijah prebolel tudi s sprehodom po mestu, čeprav ga je vožnja s taksijem do središča Osla stala 70 evrov.