V Tunisu so protestniki razbijali okenska stekla, uredili barikade in policiste obmetavali s kamenjem. Policisti so poskušali protestnike razgnati s solzivcem in opozorilnimi streli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih med protestniki in policijo so po uradnih podatkih od petka dalje umrli najmanj trije ljudje, 200 pa jih je bilo ranjenih. Protesti so se začeli v petek in so usmerjeni proti prehodni vladi, ki je nasledila predsednika Zina al Abidina Ben Alija, ki je 14. januarja pobegnil iz države. V očeh številnih Tunizijcev je medtem začasna vlada že postala koruptivna.

Predsednik tunizijske začasne vlade Mohamed Ghannouchi je medtem po državni televiziji danes sporočil, da odstopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ghannouchi, ki je bil dolgoletni zaveznik Ben Alija in naj bi vodil državo do izvedbe za letos poleti napovedanih volitev, je odločitev o odstopu sporočil potem, ko so protestniki v novih protestih zahtevali odstop nekaterih ministrov začasne vlade.

Facebook generacija na ulicah Mavretanije

Mladi Mavretanci se na ulicah borijo za socialne in politične reforme. Včeraj dopoldne je policija že razgnala na stotine protestnikov, po nekaj urah pa se je množica vrnila in noč preživela na prostem.

"Namen demonstracij mladine je, da bi radi prisilili vladajoči režim, da sprejme nujne socialne, ekonomske in politične reforme zavoljo boljših življenjskih pogojev," je za CNN povedal protestnik Mohamed Ould Sidie. "Ne pripadamo nobeni politični stranki in tega si niti ne želimo."

"Mavretanija je zelo bogata država, toda žal z večino dobrin, vključno z zlatom, nafro, minerali, ribami, narobe upravljajo koruptirani, politični režimi. Čas je za spremembo," dodaja Sidi.

Protestniki nosijo napise, na katerih so pozivi k večjemu številu delovnih mest, k ekonomskim in političnim spremembam in h koncu korupcije.

Protesti tudi v Bahrajnu in Egiptu

Več deset tisoč protivladnih protestnikov se je danes zbralo tudi bahrajnski prestolnici Manama in se podalo na pohod po diplomatski četrti in drugih predelih mesta. Zaradi pohodov so bili ohromljeni nekateri predeli prestolnice. Dvotedenski protesti v Bahrajnu so doslej zahtevali sedem smrtnih žrtev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na jugu Egipta pa danes potekajo protikorupcijski protesti. Prebivalci tamkajšnjih mest so po poročanju AP na avtocesti Asiut - Kairo sežigali avtomobilske gume in podtaknili požar v treh vladnih poslopjih. V provinci Asiut tudi stavkajo javni uslužbenci.

Vodja Arabske lige Musa namerava kandidirati na predsedniških volitvah v Egiptu

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je danes napovedal, da namerava kandidirati na predsedniških volitvah v svojem rodnem Egiptu. Volitve bodo v Egiptu pripravili potem, ko so protivladni protesti odnesli dosedanjega dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

"Nameravam kandidirati na naslednjih predsedniških volitvah, uradna napoved pa bo podana pravočasno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Musa. Dodal je, da naj bi kmalu izbrali novo egiptovsko osebno, ki bo vodila 22-člansko Arabsko ligo.

Nekdanji egiptovski zunanji minister, 74-letni Musa velja za dinamičnega človeka s smislom za humor in karizmo, ki je pogosto zasenčila njegovega bivšega šefa Mubaraka. Med Arabci je priljubljen zaradi svojega ostrih stališč do Izraela. Po oceni evropskih in arabskih diplomatov pa bi lahko pridobil podporo tako samih Egipčanov kot mednarodne skupnosti. V preteklosti so ga že pogosto omenjali kot morebitnega novega egiptovskega voditelja.

Mubarak, ki je februarja odstopil po treh desetletjih vladavine, je po sestopu oblast predal vojaškemu svetu, ki naj bi pripravil svobodne in poštene predsedniške volitve v šestih mesecih.

Preberite tudi:

Libija: Protestniki zavzeli mesto Al Zavija, Gadafijev sin trdi, da lahko režim preživi