Kraljev govor je pobral oskarja tudi za režijo (Tom Hooper), glavno moško vlogo (Colin Firth) ter izvirni scenarij za Davida Siedlerja, ki se je ob prejemu nagrade pošali, da je najstarejši dobitnik oskarja v tej kategoriji. Siedler se je rodil v Londonu leta 1937, do 16. leta pa je tudi sam jecljal, tako kot junak njegovega scenarija, britanski kralj Jurij, ki je kljub temu uspel navdihniti ljudstvo v boju proti nacizmu.

Šala na račun starosti je letela na Kirka Douglasa, ki je na prireditvi z 94. leti predstavljal krepko protiutež mladima voditeljema 32-letnemu Jamesu Francu in 28-letni Anne Hathaway, najmlajši voditeljici podelitve oskarjev doslej. Producenta oddaje, ki jo je prenašala ameriška televizija ABC, Bruce Cohen in Don Mischer, sta želela ljubitelje filma spomniti na zgodovino, obenem pa privabiti ključno kategorijo gledalcev, starih med 18 do 49 let.

Voditelja sta se uvodoma zabavala z vstavljanjem svojih podob v predstavljene filme, malce sta zapela, se preoblekla v oblačila nasprotnega spola in se predvsem imenitno zabavala s pohvalami na račun drug drugega glede svoje mladosti in privlačnosti. Za privlačnost mlajši generaciji je bil med podeljevalci nagrad tudi Justin Timberlake.

Kirk Douglas je v raztegnjeni predstavitvi podelil nagrado za stransko žensko vlogo Melissi Leo, ki v filmu "The Fighter" igra vsiljivo mamo nekdanjega boksarja (Christian Bale) in nadobudnega bodočega svetovnega prvaka (Mark Wahlberg). Ob prejemu nagrade ji je izletela kletvica, ki je v skladu z ameriško občutljivostjo postala skoraj glavna tema podelitve. Igralka se je kasneje pred novinarji opravičila za uporabo neprimerne besede.

Natalie Portman je osvojila oskarja za glavno žensko vlogo v baletnem filmu Črni Labod, oba oskarja za moško in žensko stransko vlogo pa je dobila boksarska zgodba "The Fighter" (Christian Bale in Melissa Leo). Christian Bale, ki v filmu igra nekdanjega boksarja odvisnega od mamil Dickyja Eklunda, se je ob prejemu oskarja docela raznežil.

Film Izvor je "kraljeval" v tehničnih kategorijah (mešanje tona, montaža tona, kinematografija in vizualni učinki). Aaron Sorkin je izgubil tekmo za režiserskega oskarja, lahko pa se je tolažil z nagrado za priredbo scenarija za film Socialno omrežje, na osnovi knjige Bena Mezricha "Naključna milijonarja", ki govori zgodbo o nastanku popularne družabne spletne strani Facebook. Film je dobil nagrado tudi za glasbo (Trent Reznor ter Atticus Ross) in montažo.

Animirani film Svet igrač 3, ki je lani pobral največ denarja v kinodvoranah po svetu, ni uspel postati najboljši film leta, vendar pa je pobral oskarja za celovečerni animirani film. Rand Newman je prav tako dobil oskarja za najboljšo pesem ("We Belong Togehter"). Dva oskarja je dobil tudi film Alica v čudežni deželi (umetniška režija in kostumografija).

Oskar za tujejezični film je osvojila danska filmarka Susanne Bier za družinsko zgodbo "In a Better World", španski igralec Javier Bardem, pa je tokrat ostal praznih rok s filmom Ču do vi to tudi v kategoriji glavnih moških vlog.

Oskarja za dokumentarni film je dobil "Inside Job" ustvarjalcev Charlesa Fergusona in Audrey Marrs, ki pripoveduje zgodbo o zadnji finančni krizi leta 2008, ki so jo zakrivili na Wall Streetu. Nagrado za kratki dokumentarec je dobil "Strangers No More", oskarja za makeup je odnesla grozljivka Volkodlak, Luke Matheny je dobil kipec za kratki igrani film (God of Love), Shaun Tan in Andrew Ruhemann pa za kratki animirani film ("The Los Thing").