V svetovnem pokalu je za biatlonci ena najboljših sezon. Bauerjeva soseda Teja Gregorin je v četrtek z naslovom vojaške svetovne prvakinje CISM v centru Dvorišta nad Palami nad Sarajevom prvič s hitrostrelnim streljanjem utrdila samozavest, da morda znova kot pred dvema letoma v Koreji premakne meje stalnih uvrstitev med deseterico do - kolajne. "S časom streljanja sem običajnih 35 sekund premaknila na 26, 27 sekund, kar sem si do zdaj upala le na treningu. Brez tega pa očitno tako želenega preskoka ni," je zadnje čase mnogo bolj živahno pripomnila prva dama. Klemen Bauer je na prvenstvu vojakov "profijev" osvojil osmo mesto, z drugim časom teka za super hitrim Vikingom Frodejem Andresenom. Deseti je bil tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala v Fort Kentu v ZDA. "Kot ste videli, sem se obril in ostrigel. Tu sem našel še zadnje aerodinamične rezerve," se je pošalil Bobi.

Tudi nekdanja prva dama slovenskega teka Andreja Mali je ohranila visoko raven, ki jo tudi zaradi izborne prehrane končno ohranja skozi vso sezono. Po osmem mestu v ameriškem Presque Islu je začela verjeti, da je v biatlonu znova rojena. Tadeja Likozar Brajkovič celo s hčerkico Mašo za vratom dela intervale drsalnega treninga, da bi se vrnila v zlate čase svetovnega prvenstva v Anterselvi 2007, ko je bila četrta s štafeto, peta posamično. "Kaj, ko sem se do zdaj s svetovnega prvenstva vedno vračala bolj razočarana kot vesela," le tradicija malce mori Cerkljanko. Logatčan Vasja Rupnik kot amater s statusom s. p. (enako Peter Dokl) z življenjsko strelsko formo lovi denarne nagrade na pokalu IBU, potem ko ga zaradi varčevanja reprezentance niso vzeli na ameriško turnejo.

Tudi najboljši vseh časov Janez Marič se po dolgotrajnih zdravstvenih težavah vrača v najboljšo tekaško formo, s katero je bil ob začetku sezone že deveti v Oestersundu. "Če ne bi imel visokih želja, v Sibirijo sploh ne bi šel, " je pripomnil Ivek, medtem ko je hotel pokazati tudi velik krvav žulj, ki ga je staknil na dolgih pohodih s turnimi smučmi v bohinjskih gorah. In kar zaiskrilo se mu je v očeh, ko je izvedel, da so v njegovem Bohinju in Stari Fužini 23. februarja praznovali točno 80-letnico prve mednarodne tekme v smučarskih tekih v Sloveniji, tega pa ne ve niti njegova žena Sabina, zaposlena na Občini Bohinj. "Doma bom car, ker bom vedel več od žene."

Ja, ko ne bi bilo Fakovega strelskega prsta. Ob tem vsi onemijo. Na zadnji tekmi ameriške turneje (16. mesto) mu je povsem zmrznil. "Iščemo vse znane terapije od zdravnikov do alternativnih metod z bioenergetikom Domančičem vred. Grem še v hiperbarično komoro na Inštitut Jožefa Štefana. Res bi si srčno želel braniti bron iz Koreje in Vancouvra, a bom lahko vesel, če bom sploh lahko tekmoval. Svarilo zdravnikov je jasno. Če mi še enkrat zmrzne, sem lahko ob prst. Ena tekma v Rusiji ni vredna toliko kot še deset let moje kariere. Streljati seveda od prihoda iz ZDA ne morem," se osuple resnosti zaveda lovec z diplomo iz Mrkopalja Jakov Fak z drugim domom na Pokljuki. Od modrega prsta pa sta odvisni štafeti in po dosežkih v zimi statistično 5/17 (uvrstitve med deseterico) največjih upov na posamičnih tekmah.