Prva favoritinja za visoka mesta v ženski vrsti je Teja Gregorin (Nika Ihan), ki bo v Rusiji branila srebrno medaljo s posamične tekme na zadnjem prvenstvu v Koreji. Gregorinova je dobro formo potrdila skozi celo sezono z devetimi uvrstitvami do desetega mesta, nazadnje pa v četrtek, ko je osvojila zlato medaljo na vojaškem svetovnem prvenstvu na Palah pri Sarajevu. Ob njej bosta natopili še Andreja Mali (Jub Dol) in Tadeja Brankovič Likozar (Merkur Kranj).

"Ne bi se branila, če bi dosežek z vojaškega SP ponovila v Rusiji. Forma je tako tekaško kot strelsko odlična. Upam, da bo tako ostalo. Letos sem imela že nekaj priložnosti, ki jih nisem izkoristila, upam da mi bo uspelo zdaj. Velike rezerve imam predvsem na strelišču in upam, da mi res dober strelski nastop uspel prav na SP," je svoja pričakovanja opisala Gregorinova.

V moški konkurenci je najmočnejši slovenski adut v letošnji sezoni najnovejša okrepitev Jakov Fak (Pokljuka), ki je v letošnji sezoni že zbral pet uvrstitev med najboljšo osmerico, v Östersundu je bil na zasledovanju celo tretji, tretji pa je bil tudi na 20-kilometrski tekmi na prvenstvu 2009 v Pjeongčangu in srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Vancouvru, a takrat še v hrvaškem dresu. Visoka pričakovanja imata tudi Klemen Bauer (Ihan) in Janez Marič (OGP Grad Bled), ki sta ob 100-odstotnem strelskem izkupičku lahko zelo visoko. Vasja Rupnik (Valkarton Logatec) in Peter Dokl (Ihan) odhajata po najboljše letošnje uvrstitve.

Glavni trener slovenske ekipe Uroš Velepec je o sklepnih pripravah na SP povedal: "Sezona je ena najuspešnejših doslej. Decembra in januarja smo imeli nekaj težav z boleznimi, ki so nam pokosile ekipo, a zdaj smo vsi zdravi in pilimo zadnje detajle pred SP. Na treningih kaže, da delamo v pravi smeri." Skrbi ga le zaradi prsta Jakova Faka: "Zdravniki pravijo, da mu prst nikakor ne sme zmrzniti še enkrat in njegovo zdravje bo v ospredju. Ničesar ne bomo tvegali. Zdaj delamo na tem, da to rešimo z vsemi strokovnjaki v Sloveniji in upam, da bomo to rešili. V izrednem mrazu, ki v Rusiji lahko je, ne bo nastopal."

Zadnje terapije kažejo, da se prst Jakova Faka dobro zdravi. "Nazadnje so mi to potrdili davi na preiskavah. Seveda si želim, da obranim medaljo, a zelo vesel bom, če bom sploh lahko startal. Ničesar ne bom tvegal, saj bi rad nastopal še 10 let in ne le na tej eni tekmi," pa je zdravstveno stanje opisal tekmovalec.

Ob Faku je najmočnejše slovensko orožje v moški konkurenci Klemen Bauer, ki si je močno skrajšal tudi pričesko, za katero v šali prvi: "To so moje skrite aerodinamične rezerve." O SP pa: "Letos ciljev še nisem povsem uresničil. V ZDA se je forma že precej dvignila, sem na pravi poti in prepričan sem, da je to prvenstvo tisto, kjer lahko pokažem svoj napredek. 'Alpinci' in 'nordijci' so že opravili svoje, zdaj smo na vrsti biatlonci. V ekipi sva tretji in četrti iz Vancouvra in ni vrag, da ne bi česa dosegli."

"Doslej smo v sezoni že izpolnili vse načrtovane cilje in na SP lahko gledamo optimistično. Naša želja je medalja, zapisani cilj pa vsaj ena uvrstitev do petega mesta posamično in s štafeto," je pred potjo v Rusijo povedal vodja reprezentanc Matej Oblak, ki se zaveda, da ima v svoji vrsti dva močna aduta za medalje in še dva tekmovalka, ki se s kančkom športne sreče lahko povzpneta tudi na stopničke za zmagovalce.

Visoke cilje ima slovenska ekipa že na prvi tekmi (3. marca), ki bo na sporedu mešana štafeta.