Kot pisanje v knjigi Kraj zločina: Hypo Alpe Adria avstrijskega novinarja Richarda Schneiderja povzema Večer, tako trdi francosko-hrvaški posrednik v trgovini z orožjem Marin Tomulić. Avstrijski novinar je sicer raziskoval pranje denarja v aferi banke Hypo na Hrvaškem, pri tem pa je Tomulić zaradi zamere do svojega nekdanjega "partnerja v zločinu", hrvaškega generala Vladimirja Zagorca, bolj mimogrede razkril tudi zgodbo o trgovini z orožjem prek Luke Koper. Posel, ki je kršil embargo na prodajo orožja - ta ni veljal le za Hrvaško in Bosno, pač pa tudi za Slovenijo - naj bi potekal z vednostjo francoske vlade, glavni trgovec pa je bil Jacques-Germain Monsieur. Tomulić je v pogovoru s Schneiderjem pojasnil tudi način tihotapljenja orožja. Za prevoz so najeli dve ladji z zelo podobnima imenoma, Sable in Sabre. Ena je uradno prevažala sanitetni material na Hrvaško, druga pa uradno orožje v Čad. V izraelski Haifi so ladji zamenjali, tista z orožjem pa je v Jadran priplula v urah, ko je dostop nadzorovala francoska mornarica. Ladje naj bi pristajale v koprski in ne reški luki, ker je bila koprska luka pod nadzorom francoskih oboroženih sil, reška pa tudi drugih sil.

Tomulić je sicer od vsega začetka osamosvajanja Hrvaške pomagal pri uvozu orožja na Hrvaško, po nalogu hrvaškega predsednika Tuđmana je leta 1994 in 1995 na Slovaškem kupoval celo raketno gorivo, ki so ga hrvaške oborožene sile potrebovale za akcijo Nevihta.

O provizijah in dobičkih v trgovini z orožjem se v Sloveniji govori že 20 let, a doslej zgodbe niso dočakale sodne obravnave, pa tudi obe parlamentarni komisiji, ki sta se ukvarjali s trgovino z orožjem, očitkov nista uspeli nedvoumno dokazati.

Leta 2008 je sicer Matjaž Frangež v drugem delu knjige Kaj nam pa morejo objavil nekaj dokumentov - v glavnem gre za poročila, ki jih je izdelala Varnostno-obveščevalna služba (VIS) - ki so kazali, da je Janez Janša vsaj vedel za transporte. Leta 1991 direktor urada za logistiko Ludvik Zvonar je tako v enem izmed dokumentov izjavil, da je ob orožju za Slovenijo v Koper vedno prispelo še precej zabojnikov za Hrvaško. "Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja," je dejal Zvonar. Tudi nekateri drugi vpleteni so potrjevali, da je "količino orožja in opreme osebno odrejal v nadaljnjo prodajo minister Janez Janša".

Uporabo koprskega pristanišča za uvoz "hrvaškega" orožja je lani v intervjuju za Dnevnikov Objektiv prav tako potrdil Ludvik Zvonar. "Hrvaška svojih pristanišč ni mogla uporabljati, zato si je pomagala z Luko Koper. To je s strani Slovenije zelo prijateljska gesta. Leta 1993 je prišel pokojni general Bobetko, da se zahvali, kako korektno smo jim pomagali. To lahko pove veliko ali pa nič. Nikoli se ni zgodilo, da ne bi Hrvatom pustili ladje v našo luko. Niti enkrat! Hrvati so postopek tranzita v Sloveniji vedno uredili, še preden je bila njihova ladja natovorjena," je takrat povedal Zvonar. O provizijah pa je tudi takrat povedal, da je zanje slišal, a ne ve, komu so bile izplačane in kako.