Čez nekaj več kot 30 let, natančneje leta 2045, bodo računalniki postali ne le inteligentni, temveč bodo tudi veliko inteligentnejši od ljudi. Ne le, da bodo z veliko hitrostjo reševali matematične probleme in izpisovali tehnične načrte, temveč bodo tudi pisali knjige, sprejemali etične odločitve in bili sposobni ocenjevati umetniško vrednost posameznih slik, meni Kurzweil.

Dokaz, da je treba njegove teorije vzeti resno, je dejstvo, da ima Kurzweil kar 19 doktoratov, da ga je ustanovitelj Microsofta Bill Gates označil za "najboljšega napovedovalca razvoja umetne inteligence, ki sem ga kdajkoli spoznal".

Po Kurzweilu razpoložljiva računalniška moč eksponentno raste, skladno s tem pa se razvija tudi umetna inteligenca. Po krivulji, ki jo je izdelal, bo računalniška inteligenca, ki v smislu, kot ga je napovedal Kurzweil, še vedno ne obstaja, do leta 2045 prehitela človeško. Ko pride do te točke, ki so jo že označili za točko singularnosti, futurologi pa se sprašujejo, kaj se bo zgodilo, ko bo računalniška inteligenca prehitela človeško.

Nekateri menijo, da bodo superračunalniki pomagali ljudem, da premagajo težave, kot je staranje, kar bi zagotovilo nesmrtnost. Drugi trdijo, da bo takrat prišlo do spajanja ljudi in računalnikov v svojevrstne superinteligentne kiborge. Mnogo znanstvenikov pa tudi svari, da bodo računalniki zavladali svetu in uničili manj inteligentno človeško raso.