Potem ko so v Oslo priromali z različnih koncev, triperesna deteljica tekaške reprezentance (Majdič, Fabjan, Višnar) s tekem v Drammnu, spremljevalci s kombiji po cesti in vodi iz domovine, večina pa je včeraj priletela z letali iz Ljubljane, je bilo sinoči za mizo zbranih dobro razpoloženih 20 od 22 reprezentantov in reprezentantk.

Manjkali sta le smučarski tekačici Barbara Jezeršek, ki bo dopotovala jutri, in Mirjam Cossettini, ki jo pričakujejo 28. februarja, saj se v Planici pripravlja predvsem na nastop na 30 kilometrov. Medtem ko so nordijski kombinatorci, skakalci in tekači prvo polovico včerajšnjega dne preživeli na letališčih in v letalih, so imele smučarske tekačice prost dan za razvajanje po lastnih željah. Le Petra Majdič je včeraj popoldne poldrugo uro preživela na tekaških smučeh, da se je na Holmenkollnu, kjer je temperatura okrog minus deset stopinj Celzija, predihala in iz sebe preganjala utrujenost po treh tednih težkega treninga. Za slovenski tabor bo že jutri prvi vrhunec prvenstva s sprintom v smučarskem teku.

Generalka v Drammnu se ni iztekla po slovenskih željah, saj Majdičeva ni bila tako živahna in energična kot običajno, skupni reprezentančni izkupiček pa je bil najskromnejši v zadnjih štirih letih. Slovenski tabor je hitro našel tolažbo v lanski predolimpijski tekmi v Canmoru (Višnarjeva deveta, Majdičeva s padcem enajsta), saj so nato ujeli formo do začetka nastopov v Vancouvru, kjer je Majdičeva osvojila bron v sprintu v epski predstavi s petimi zlomljenimi rebri. Adut Majdičeve je tudi v izjemnih regeneracijskih sposobnostih.

"Pričakovanja so velika, napetost raste, vsi športniki so zdravi. Prehlajen je trener Ivan Hudač, ki ga je že v Drammnu napadla viroza, vendar o kakšni bolniški noče niti slišati," je povedal Marko Gracer, vodja reprezentance v smučarskem teku, ki ne šteje več, kolikokrat v življenju se je s kombijem, polnim opreme, iz Slovenije pripeljal v Skandinavijo, kamor je tudi tokrat pot v družbi pomočnikov trenerjev iz vrst nordijskih kombinatorcev in skakalcev minila brez težav.

"Namestitev je brez večjih pripomb, zaradi oddaljenosti hotela od tekmovališča na Holmenkollnu in gostega prometa pa izgubimo kar veliko časa za transport. Sobe so za naše potrebne malce majhne, a je vsaj hrana v skladu s potrebami športnikov," je poročal Gracer, ki v vlogi deklice za vse najbolj pogreša zdaj že nekdanjega uslužbenca SZS Aleša Peljhana. Ta je v minulih osmih letih zgledno skrbel za logistiko tudi tako, da si je ogledal hotele in tekmovališča, zato je že nekaj tednov pred prihodom tekmovalcev uredil večino stvari, da ni bilo improvizacije.

Nordijski kombinatorci so na včerajšnjem jutranjem poletu v Oslo v družbi dveh posebnih poročevalcev osrednjih slovenskih dnevnih časnikov pojasnjevali, kakšne težave s tekaškimi smučmi so imeli v novem snegu na tekmah celinskega pokala v Kranju in Pokljuki. "Po lepih skokih smo vsi pričakovali, da bomo vse nadgradili v smučarskem teku in si z visokimi uvrstitvami nadgradili samozavest, a v smučini nismo bili konkurenčni. Ker vemo, kaj je bilo narobe, bomo napake v materialu lahko odpravili," je pripovedoval najboljši slovenski kombinatorec Mitja Oranič, ki upa, da bo za konec sezone za lasten užitek poletel na preizkusu tudi na letalnici v Planici. Tako kot nordijski kombinatorci bodo danes tekmovališče prvič preizkusili tudi smučarji skakalci.