Zaradi prvenstva so na slovitem Holmenkollnu nad Oslom po načrtih dansko-belgijskega arhitekturnega podjetja za 200 milijonov evrov (najprej so računali, da bo obnova stala 75 milijonov evrov) zgradili najmodernejši smučarski skakalnici na svetu in posodobili proge za smučarski tek s kopico podvozov in nadvozov ter nekatere spremljajoče objekte skrili tako, da so jih zgradili pod zemljo.

"Mnogi menijo, da je Holmenkollen tretja najbolj znana športna arena na svetu za Wimbledonom in Wembleyjem. Z novima skakalnicama smo še povečali zanimanje gledalcev športnih prireditev in turistične industrije za obisk," pravi vodja tekmovanj na svetovnem prvenstvu Roy Evensen. Skakalnici sta pravi hit glede tehnologije izgradnje, materialov (tisoč ton jekla), načina gradnje (izkopanega materiala niso odvažali, ampak so ga uporabili pri gradnji), udobja za tekmovalce in gledalce. "Skakalci so za nas številka ena in prioriteta v razvoju skokov. Za njih je dobro le najboljše, vključno z zaščito pred vetrom, ledeno smučino, stroji za izdelavo snega, sodniškim stolpom z izjemnim pregledom po vsej skakalnici in tribunami za gledalce," pravi Torgeir Nordby, član organizacijskega odbora na tekmovanjih na Holmenkollnu zadnjih 20 let, ki je ponosen tudi na izgradnjo petih manjših skakalnic, velikih od 5 do 55 metrov, z doskočiščem iz plastike.

Za smučarski tek je najdaljši krog dolg 10 kilometrov. Izjemno zahtevne proge, ki so široke devet metrov, so speljane tako, da gledalci čim večkrat vidijo teči tekmovalce mimo njih, zato bodo na maratonu na 50 kilometrov kar šestkrat tekli skozi stadion, kjer sta start in cilj. "Objekt je zgrajen tako, da ga lahko hitro prilagodiš za kateri koli športni dogodek pozimi ali poleti. Glede na norveško kulturo bivanja in življenja je ob tekaških progah obilo prostora za kampiranje," pravi Evensen. Tekaške proge, ob katerih bo ne glede na vreme taborilo nekaj tisoč navijačev, so zaradi številnih vzponov izjemno zahtevne, zato bodo kolajne osvajali le tisti, ki bodo resnično vrhunsko pripravljeni.

Oslo bo četrtič organizator svetovnega prvenstva po letih 1930, 1960 in 1982. Organizacijski komite ima na voljo proračun 20 milijonov evrov in 2200 prostovoljcev. Na 21 tekmovanjih v smučarskih skokih, smučarskem teku in nordijski kombinaciji pričakujejo 300.000 gledalcev na prizorišču, 1800 novinarjev ter 600 športnikov iz več kot 50 držav. Večina vstopnic za tekmovanja je že razprodana (na črnem trgu vstopnice, ki stanejo 100 evrov, ponujajo po 600 evrov), gledalci bodo pojedli pet ton hot dogov, popili 300.000 skodelic kave, norveška televizija bo tekmovanja prenašala s kar 108 kamerami, na podelitvah na tekmovališčih bodo tekmovalcem razdelili 123 šopkov rož, medtem ko bodo kolajne podeljevali na osrednjem trgu v središču mesta.