Jean-Baptiste Grange, ki je sicer najbolj vesel, kadar dobi svojo najljubšo številko sedem, se včeraj nad dvojko ni pritoževal. Po predstavi na prvi progi je prišel v idealen položaj. Vodil je, in ker spada med psihološko trdne tekmovalce, ki imajo obilo izkušenj s podobnimi situacijami, ni bilo presenetljivo, da je ubranil vse napade. Z zlato kolajno okoli vratu je bil spomin na mučno leto 2010, ko je okreval po poškodbi, manj boleč. Decembra 2009 se je poškodoval, se po letu dni vrnil in zmagal že na prvi tekmi v Leviju. Grange je postal prvi francoski svetovni prvak med posamezniki po 29 letih in prvi slalomski po 41. "Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru mi ni uspelo, čeprav sem bil med favoriti. Zato sem dve leti razmišljal o slalomu v Partenkirchnu. Vse sem naredil, da bi tokrat vendarle postal svetovni prvak. Ker mi je uspelo po težki poškodbi, sem bil pred še večjim izzivom. Skušal sem ostati miren, a priznam, da sem občutil ogromen pritisk," je pripovedoval 26-letnik iz Savojskih Alp, ki ima v svoji zbirki tudi bron izpred štirih let. Zaploskal mu je tudi Alberto Tomba, ki je pred povsem polnimi tribunami v ciljni areni paradiral od mikrofona do mikrofona in od avtograma do avtograma, v prvem teku pa mu je nekaj časa družbo delal tudi Andrea Massi. Večer pred tem sta preživela skupaj, seveda v družbi Tine Maze, kajti Tomba je izpolnil obljubo o povabilu na večerjo.

Italijanski zvezdnik bi bil bolj vesel, če bi na najvišji stopnički stal kakšen od njegovih rojakov, a se tudi nad tretjim mestom Manfreda Mölgga, ki je do sedaj veljal za tekmovalca, ki velikim pritiskom ni kos, ni pritoževal. "Ostal sem miren, čeprav ni lahko braniti drugega mesta po prvi vožnji," je dejal Mölgg, medtem ko se je druge srebrne kolajne v karieri veselil Jens Byggmark, povratnik med elito iz Stenmarkovega Tärnabyja.

Medtem ko ima Ingemar Stenmark naslednike na zmagovalnem odru, slovenski slalomisti že vrsto let niso na ravni Bojana Križaja, ki si je v minulih dneh skupaj s še nekaterimi smučarskimi legendami ogledoval tekme na svetovnem prvenstvu. Slovenska predstavnika sta včeraj nastopila v slogu te sezone. Mitja Valenčič se nad 13. mestom ni pritoževal, a tudi ni skakal od veselja, Matic Skube pa je po napaki na drugi progi ostal brez uvrstitve. Ker je bila snežna podlaga mehka, izhodišči po prvi vožnji nista bili slabi (Valenčič je bil 14., Skube pa 24.). "Apetite sem imel malce večje. Skušal sem napasti na drugi progi. Nisem začel slabo, nato pa v srednjem delu nekajkrat izgubil kontakt s snegom. V prvi vožnji sem glede na startno številko smučal v redu. Proga je bila v strmem delu zelo drseča, v spodnjem pa je 'letelo kot vrag'," je svoj nastop ocenil Mitja Valenčič, ki bo na naslednjih tekmah skušal zbrati dovolj točk za uvrstitev na finale v Lenzerheideju. Najprej jih bo lovil ta konec tedna v Banskem, nato v Kranjski Gori. Skube je bil z razpletom manj zadovoljen: "Na drugi progi sem skušal prestaviti svoj limit, saj štejejo le najvišje uvrstitve. Na enem od zavojev sem premalo močno stopil na spodnjo smučko in zdrsnil. Želel sem si uvrstitve med petnajst najboljših. Svetovno prvenstvo zapuščam z mešanimi občutki, kajti pokazal sem nekaj dobrih in nekaj slabih voženj. A grem z dvignjeno glavo proti novim zmagam."