Pri nas je premalo primernih in odgovornih posvojiteljev, ugotavlja Kosova, pridružuje pa se ji vodja ljubljanskega zavetišča za zapuščene živali Marko Oman. Med 75 in 80 odstotki vseh posvojiteljev je odgovornih, kar ni zadovoljivo, ocenjuje Oman. Pri njih oddajo povprečno 40 mačk in 12 psov na mesec, ljudje pa so seveda posebej navdušeni nad mačjimi mladiči. Teh oddajo od 80 do 100 na mesec. Poleg tega društvo za zaščito živali posreduje pri oddaji do pet živali na mesec, pravi Kosova. "Število posvojitev se zelo poveča pred božičem in po poletju. Včasih je bilo veliko posvojitev tudi pred poletjem, a nato so ljudje ugotovili, da je treba v času dopusta žival nekam dati, zato je zdaj več tega konec avgusta in septembra," je povedal Oman.

Pri njih se znajdejo predvsem živali, ki jih prinesejo najditelji. "Paketov", ki jih nenadoma pričakajo pred vrati zavetišča, je v zadnjem času manj, le približno 5 odstotkov zavetiščnih živali, ocenjuje Oman. "Veliko je psov, ki pobegnejo lastnikom, a skoraj tretjino teh psov nam uspe vrniti lastniku. Žal je tudi veliko primerov, ko neodgovorni lastniki pozabijo, da je žival čipirana in da lahko na podlagi tega najdemo lastnika," pripoveduje Oman.

O neodgovornih lastnikih pričajo tudi podatki Veterinarske uprave (Vurs). V povprečju dobijo med 20 pa tudi do 60 prijav o mučenju živali na teden. "Lani je samo ljubljanski območni urad prejel več kot 40 prijav v enem dnevu," so povedali na Vursu. Število prijav o mučenju živali se poveča zlasti poleti ter v času praznikov in dela prostih dni, opažajo. Do 15 prijav vsak dan dobijo tudi na društvu za zaščito živali, je povedala Kosova. Nekatere primere na terenu preverimo sami, vse pa posredujemo naprej na Vurs. "Našim prijaviteljem vedno tudi svetujemo, naj se sami obrnejo tudi še na Vurs, saj je tako prijava mučenja živali bolj kredibilna," pravi Kosova.

V letu 2010 so na Vurs izrekli 1164 sankcij za neprimerno ravnanje z živalmi in predali pet primerov suma mučenja žival na pristojna tožilstva in policijo. Leto prej so inšpektorji Vursa obravnavali 12.045 prijav, izrekli 691 glob in podali 15 prijav zaradi suma mučenja živali. Trenutno je najvišja zagrožena kazen za mučenje živali 800 evrov, po kazenskem zakoniku pa je mogoča tudi do enoletna zaporna kazen, a doslej te kazni še niso izrekli.