"To preiskujemo v okviru preiskave poslovnega sistema Vegrad," je potrdila tiskovna predstavnica celjske policije Milena Trbulin. "Naložba se je zapletla zaradi poslovnih težav Vegrada, ki je nehal izvajati dogovorjena gradbena dela," je zatrdil Igor Vojinovič, tiskovni predstavnik Nadškofije Maribor.

Družbo Betnava so konec leta 2007 ustanovili Andrej Mesarec, Iztok Čegovnik, Zmago Potočnik, Danica Ozvaldič, Franc Ješovnik in Anton Ekart. Vsi so tako ali drugače povezani z gospodarskim sistemom mariborske nadškofije. Ješovnik je predsednik uprave holdinga Zvon Dva, Potočnik član nadzornega sveta te družbe, medtem ko je bila Ozvaldičeva dolgoletna članica uprave (Raiffeisen) Krekove banke in je še vedno nadzornica Gospodarstva Rast. Anton Ekart, šef mariborske nadškofijske službe za investicije in vzdrževanje in član nadzornega sveta holdinga Zvon Ena med 31. majem 2004 in 27. julijem 2006, pa je bil oktobra lani celo odlikovan s papeško medaljo pro ecclesia et pontifice.

Leta 2008 je Nadškofija Maribor podjetju Betnava dodelila stavbno pravico z namenom udejanjiti projekt revitalizacije dvorca Betnava, ki je bil nadškofiji v postopku denacionalizacije vrnjen leta 2000. Maja 2008 je tedanji mariborski nadškof Franc Kramberger podpisal poroštvene pogodbe, s katerimi so omenjene fizične osebe dobile kredite. S tem denarjem je podjetje Betnava zaprosilo in od ministrstva za gospodarstvo tudi dobilo skoraj dva milijona evrov evropskih sredstev. Ko je šel konec lanskega leta Vegrad v stečaj, so se gradbena dela pri Betnavi ustavila, v nadškofiji pa so skušali rešiti nasedli "zasebni" projekt.

"Prejšnji družbeniki niso več želeli sodelovati v tej naložbi, zato je gospodarska uprava iskala sporazumno rešitev. Ker je dvorec cerkvena lastnina, je nadškofija v sodelovanju z ravnateljem gospodarske uprave Lojzetom Cviklom poiskala duhovnike, ki bi bili pripravljeni prevzeti lastništvo v podjetju Betnava," je razložil Vojinovič. Od 13. januarja letos so tako družbeniki podjetja nadškofijski kancler Janez Lesnika, član gospodarske uprave Bernard Geršak, Alojz Krašovec, Anton Majc in Jožef Goličnik.

Nepravilnosti odkrili po naknadnem pregledu

Ministrstvo za gospodarstvo je pri poznejšem pregledu ugotovilo, da naj bi podjetje Betnava izstavljalo račune tudi, ko se je obnova dvorca že prekinila. Kot je povzela televizija, so na ministrstvu račune, ki jih zdaj označujejo kot "nerealne, neresnične in zavajajoče", najprej plačali, pri poznejšem nadzoru pa so ugotovili zlorabe ter zoper odgovorne osebe in nadzornike podali kazenske ovadbe zaradi ponarejanja listin. In kaj bo nadškofija storila, če se izkaže, da bo morala državi vrniti dva milijona evrov? "Poiskali bomo rešitev, kako vrniti denar, bodisi podjetje Betnava bodisi nadškofija. Pogajanja so v teku in iščemo možnost, da projekt ne bi propadel," je napovedal Vojinovič.

Tudi nadškofija žrtev nekorektnega poslovnega odnosa

V Nadškofiji Maribor zavračajo obtožbe o nepravilnostih pri črpanju evropskih sredstev. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, sta bili Gospodarska uprava nadškofije in družba Betnava žrtvi nekorektnega poslovnega odnosa gradbenega izvajalca Vegrada. Zahteva za izplačilo javnih sredstev, ki jo je družba Betnava na ministrstvo za gospodarstvo naslovila leta 2009, naj bi temeljila na dveh plačanih začasnih gradbenih situacijah, ki ju je na podlagi plačanega materiala in sklopa opravljenih gradbenih del izdala družba Vegrad. "Zavračamo očitke o potvarjanju dokumentov, saj je bil edini cilj pravilna izvedba projekta in prikaz gradbenih poročil."

Ljubljanska nadškofija bo pomagala

Iz ljubljanske nadškofije so na naše vprašanje o tveganih poslih mariborskih kolegov in pa kreditu, ki naj bi ga dala Nova Ljubljanska banka Zvonu za poplačilo Dravskih elektrarn, za katerega je zavarovanje z zastavitvijo nepremičnine zagotovil nadškof Anton Stres, odgovorili: "Nadškof dr. Anton Stres je skupaj z drugimi slovenskimi škofi zavzel stališče do tveganih naložb v gospodarskih družbah, povezanih z mariborsko nadškofijo, z izjavo, ki je bila predstavljena na tiskovni konferenci v ponedeljek, 14. februarja 2011." Takrat je Stres med drugim dejal: "Če gori sosedova hiša, ne more noben sosed tega mirno gledati in ne priskočiti na pomoč."