V Berlinu in Parizu namreč vstop Romunije in Bolgarije v schengenski prostor pogojujejo tudi z zadostnim napredkom na področju pravosodja ter boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Ta napredek komisija preverja v okviru posebnega mehanizma, vzpostavljenega prav za ti državi zaradi kritik, da ob vstopu v unijo leta 2007 nista bili dovolj dobro pripravljeni na tem področju. V sklop tega preverjanja sodi tudi redno poročanje.

Komisija je danes predstavila vmesno, zelo tehnično poročilo, v katerem je na primer "vzela na znanje konstruktivnost" Romunije v odzivu na njena priporočila in "nadaljnjo pripravljenost Bolgarije na izvajanje reforme pravosodja". A obenem je obe državi pozvala k dodatnim prizadevanjem za uresničitev vseh meril, ki jima jih je določila v zadnjem celovitem poročilu. Letošnje celovito letno poročilo o njunem napredku v pravosodju in boju proti korupciji bo komisija predstavila poleti.

V Romuniji so v minulih mesecih ostro kritizirali ta mehanizem preverjanja in celo zagrozili, da bodo iz njega enostransko izstopili. Poleg tega so zagrozili, da bodo ovirali vstop Hrvaške v unijo, če ne bo enak mehanizem vzpostavljen tudi zanjo. V Bolgariji pa so že obljubili, da bodo nadaljevali z reformami na področju pravosodja. "Konstruktivna priporočila" Evropske komisije jemljejo resno, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Sofiji sporočil zunanji minister Nikolaj Mladenov.