Ja, res je, pove, prav imajo, lansko leto so začeli, ampak samo iz Studia 1, drugje še niso menjali kamer. Kaj pa Dnevnik in info program? Ne, info je še vedno po starem, kdaj pa bo, pa naj vprašam kar tja.

In sem se potem spomnil, da je res minilo že več kot pol leta, odkar mi je na Kolodvorski nekdo razlagal o novi opremi, ki jo še nameravajo montirati. Kaže, da sem se motil o njihovi ekspeditivnosti, in so opravili v nekaj tednih - ali pa tipček preprosto ni prav vedel, za kaj gre, ker je dajal vtis, da še ne bo prav kmalu, in se je očitno motil. Mariova oddaja v nedeljo teče recimo že mesece od tam, prav tako najnovejši Trikotnik, ki je imel premiero ta teden - in še kaj se najde. No, ker je za visoko ločljivost treba pretaknit na poseben kanal, se v bistvu nič ne čudim, da sem spregledal. So imeli kakšno reklamo? So kaj oznanjali? Če ja, naj zamenjajo agencijo, jaz nisem nič vedel. Vi?

V desku (tako se reče) informativnega programa so me dvakrat vezali spraševat koga drugega, preden sem zvedel, da tam pa res slabo kaže in da še nekaj let ne bo nič z visoko ločljivostjo. Hmmmm. Naj verjamem? Aja, in podjetje Ljubljanski kabel ne obstaja več ("Bwuahahaha, ti kolumnist, za novinarja pa nisi, veš, bwuahahaha!"), pred leti ga je prevzel Telemach. Če bi sam plačeval račun za kabel (pri nas ga fotr), bi vedel. Eh, saj zdaj se megleno spomnim, ja. Kaj naj rečem? Skomig.

In potem me je v depro spravil še kolega tviteraš, češ da je on tudi na Telemachu in da imajo doma odlično analogno sliko, vsi zadovoljni. Za povrh je še priložil fotko in se je res videlo, da je pri njih drugače, nič tistega mojega megljenja in skrivenčenosti. Pucer je Pucer in Zgončeva je Zgončeva. In da ne plačujejo nič več, osnovni paket, tako kot jaz, je še dodal. Potem je še nekdo tvitnil in namignil, da je mogoče problem v tem, da je vsaka televizijska slika standardne ločljivosti na velikih sodobnih HD-televizorjih videti čudna, ker imajo ti preprosto preveč pikslov in bodo vedno težave z digitalnim prilagajanjem. Že, že, ta pojav poznam in ima človek prav! Ampak jaz gledam teve tudi na računalniškem ekranu, če hočem, s posebnim digitalno/analognim sprejemnikom in spremljam program v njegovi naravni ločljivosti, piksel na piksel, nobene pretvorbe in povečave. Če ima običajni staromodni SD-signal ločljivost 768 x 576 točk, ga vidim na računalniku v oknu natanko enakih dimenzij. Tako da ni in ne more biti problem v prevelikem ekranu, nikakor! In z mojim sprejemnikom tudi ni nič narobe, ker se boljšega skoraj ne da kupit!

Vseeno, očitno je, da moja teza o namernem Telemachovem slabšanju signala stiskačem ne bo vzdržala, če pa vidim, da nekdo drug za iste cekine uživa, jaz pa preklinjam. Aaaargh! Kar seveda pomeni, da je problem najbrž vseeno na moji strani in da mi bo še žal, da sem firmo tako kreativno zmerjal s peesdami. Takoj sem šel preverjat kabel v upanju, da bom našel kje kak slab stik kot takrat, ko mi je pred leti internet crkaval in se je na koncu izkazalo, da je telefonska inštalacija na podstrešju en sam klobčič pomečkanih, štrlečih in zarjavelih neizoliranih žic. Takrat sem na novo kupil in potegnil kabel čez podstrešje in se je v hipu nehalo moje vsakotedensko teženje tehnikom, naj vendar porihtajo svoje strežnike, kreteni. (Odtlej mi VDSL poje kot Kekčeva piščalka.)

Nič nisem našel, kablu nič ne manjka, prešnofal sem ga od centimetra do centimetra. Nobenih polomljenih vtikačev, nobene zlizane izolacije, nobenega podganjega ugriza, nič. Ker če bi kaj našel, bi se še vedno lahko jezil na telemachovce, inštalacija je vendar njihova, sami so polagali, kabel je njihov, nisem jaz kriv, če so ga kje preščipnili! Pogojno bi jih še vedno lahko zmerjal. Ampak nič od tega, zagrnil me je mrak. Kaj zdaj?

Kaj bi pa lahko še bilo narobe? Kako potuje signal, kje ga lahko zalomi? Hmmm… Lahko je samo še s softverom kaj narobe, tistim, ki poganja ta moj odlični sprejemnik. Kaj pa če je problem v kakšni neumni nastavitvi, ki sem jo kje spregledal? Kaj če bi malo pobrskal po navodilih, ki jih vedno tako prezirljivo odklanjaš, ti samozadostni tehnični genialec? Škodit ne more, kaj, zdaj ko si se zaletel v zid?

In res. Eno kljukico v nastavitvah je bilo treba odkljukat in se odpovedat funkciji timeshift. To je tista finta, ko zna sprejemnik zaustaviti sliko in jo sproti shranjevati, da greš lahko na kahlo, ne da bi zamudil akcijo. In ker jo mora v tem primeru softver stisniti, da ne zabaše diska, se ob kompresiji nujno pojavi občutna degradacija slike. Telemachovci niso nič krivi. Cepec jaz.

Pa tako lepo sem se zadnjič znesel.