Približno 30 študentskih združenj je pripravilo proteste v vseh večjih univerzitetnih mestih: Bruslju, Anversu, Gentu, Louvainu, Louvain-la-Neuve in Liegeu. Na njih med drugim obljubljajo tudi striptizete in brezplačen ocvrt krompirček, ki je sicer eden od simbolov Belgije.

Po vzoru jasminove revolucije v Tuniziji želijo belgijski študentje z "revolucijo ocvrtega krompirčka" izraziti svoje nezadovoljstvo s politično krizo, ki ji ni videti konca, ter posredovati jasno sporočilo proti delitvi države in nacionalizmu.

V nasprotju s protesti 21. januarja pod geslom Sramota, ki jih je pripravila peščica študentov in so bili deležni kritik, da niso imeli prave sporočilnosti, naj bi bili tokratni protesti po poročanju belgijskih medijev bolj usmerjeni.

Vzrok za frustracijo so nešteti brezplodni poskusi belgijskih politikov za oblikovanje nove vlade. Devet mesecev po volitvah 13. junija lani se zdi, da ni izhoda iz slepe ulice. Kralj Albert II. je v sredo podaljšal še enega od poskusov posredovanja, ki jih nihče več ne šteje.

Kriza je dosegla takšne razsežnosti, da je profesor prava s Harvarda Robert Mnookin po pisanju časnika Echo predlagal, naj pomaga Nobelovec za mir Martti Ahtisaari, ki je med drugim posredoval pri iskanju rešitve za status Kosova.