V petek ob 16. uri bo v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica v Marušičev spomin žalna seja novogoriškega mestnega sveta. V poslanski pisarni novogoriške občine pa bo v ponedeljek in torek med 9. in 18. uro odprta žalna knjiga.

Marušič se je rodil 19. maja 1932 v Solkanu. Njegov oče, Franc Marušič, je bil znan zdravnik, zaslužen za zasnovo in razvoj zdravstva na Primorskem in velik slovenski domoljub. Po končani gimnaziji se je Tomaž Marušič odločil za študij prava. Leta 1958 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Do leta 1964 je služboval v sodnih službah v Ajdovščini, Novi Gorici in Idriji. Od leta 1964 pa do imenovanja ministra za pravosodje je bil odvetnik v Novi Gorici.

V času slovenske pomladi (1988-1992) je vstopil v novoustanovljeno Slovensko kmečko zvezo, predhodnico današnje Slovenske ljudske stranke. Leta 1993 je bil izvoljen za župana Nove Gorice. Minister za pravosodje pa je bil v letih 1997-2000.

Ob predčasnem koncu mandata se je Marušič upokojil, kar pa ni pomenilo, da bi se popolnoma umaknil iz pravne stroke. Marušič je bil namreč velik strokovnjak za smučarsko pravo in ga uvrščajo med tvorce zakonodaje s področja varnosti na smučiščih, kjer je njegov strokovni prispevek neprecenljiv. Je tudi avtor nekaterih knjig s tega področja, med drugim knjige "Smučanje na Goriškem: kratek pregled zgodovine smučanja na Goriškem, petindvajsetletna kronika Smučarskega kluba Gorica (1964-1989)", raziskoval pa je tudi lokalno zgodovino ter o njej napisal številne članke in knjige.

V času svojega ministrovanja, pravzaprav v vsej svoji karieri, pa tudi po upokojitvi, je Marušič na prvo mesto postavljal skrb za malega človeka, za katerega je vedno našel čas za pogovor in pomoč. Tako se ga tudi vsi, ki so imeli priložnost z njim delati, spominjajo kot človeško dostopnega, posebno pozornost je namenjal mlajšim sodelavcem, s katerimi je z veseljem delil svoje bogate življenjske in strokovne izkušnje, so zapisali na ministrstvu.