Čeprav take akcije mestni inšpektorat organizira že dve leti, do zdaj z izdanimi globami zaradi nepobranih pasjih kakcev niso bistveno okrepili mestnega proračuna. V letu 2009 so mestni inšpektorji skrbnike psov zgolj opozarjali, šele lani so jih začeli tudi kaznovati. Izdali so štiri globe v višini 40 evrov, torej so mestno blagajno okrepili za 160 evrov. Glavna mestna inšpektorica Bogomira Skvarča Jesenšek je povedala, da so mestni inšpektorji na nemarne lastnike psov pozorni vse leto in ne le ob takih akcijah, odzovejo pa se tudi na pobude meščanov. "Največ pritožb smo dobili za Severni park in Tivoli ter Pot spominov in tovarištva, a ko so se inšpektorji podali v akcijo, niso ujeli niti enega kršitelja," je povedala. Januarja so inšpektorji tako denimo preverili 27 lastnikov, ki pa so imeli vsi po vrsti vrečke in so iztrebek pospravili za psom, je povzela. "Delo je oteženo, ker morajo inšpektorji zalotiti lastnika, ki odkoraka stran od iztrebka, ne da bi ga pobral. Zgodilo se je tudi že, da so lastniki pobegnili pred inšpektorji," je pred časom dejala glavna inšpektorica.

A Dnevnikovi bralci zagotavljajo, da temu ni tako. Stanovalka na Bratoževi ploščadi nam je denimo zatrdila, da je v njihovi okolici polno nemarnih lastnikov, inšpektorjev pa še blizu ni bilo. "Vsak popoldan lahko kar skozi okno opazujem lastnike na sprehodu s psi, ki vsi po vrsti puščajo drekce ležati na zelenici," se zgraža gospa.

Pa primerjajmo "najlepše mesto na svetu", kot ljubljanski župan Janković rad opisuje Ljubljano, in "enega najčistejših mest na svetu", kot pravijo Dunaju. Dunajski okoljski redarji ali "Waste Watchers" so v treh letih izrekli za 12.000 evrov kazni za nepobrane pasje iztrebke, cigaretne ogorke ter zapuščene nakupovalne vozičke. Kazen za nepobran iztrebek je 36 evrov, pri težjih prekrških pa lahko nadzorniki občane tudi ovadijo, kazni pa znašajo do 2000 evrov. Denar od prekrškov na Dunaju namenijo izključno čiščenju parkov in cest. Ljubljanski mestni inšpektorji se sodeč po besedah glavne inšpektorice s cigaretnimi ogorki in nakupovalnimi vozički ne ukvarjajo posebej.

Lani pa so izdali največ glob za objekte in naprave, ki brez dovoljenja stojijo na javnih mestnih površinah, ali pa tistim, ki za uporabo javnih površin mestu ne plačujejo takse. Takšni objekti so denimo prodajni avtomati, kioski za prodajo časopisov, gradbeni odri ali gradbišča, neprometni znaki in usmerjevalne table. Mestni inšpektorji so za to lani izdali 33 glob v skupnem znesku 31.000 evrov.