Kralj je Reyndersa za že šestega posrednika pri iskanju nove belgijske vlade imenoval 2. februarja. Kot navaja dpa, je Reynders, sicer Valonec in liberalec, doslej že predlagal, da bi sedanjo začasno koalicijsko vlado krščanskega demokrata Yvesa Leterma okrepili še s flamskimi nacionalisti N-VA Barta de Weverja, a si je s tem nakopal samo kritike.

Sedem valonskih in flamskih strank se že 248 dni od volitev 13. junija lani ne uspe dogovoriti o sestavi nove vlade. V ospredju naj bi bil predvsem spor o reformah, ki naj bi prinesle več pristojnosti regijam, nepremostljiva točka spora pa je, kot kaže, tudi vprašanje, kako bodo porazdelili odgovornost za ogromen javni dolg.

Belgijskih strank ne ganejo niti protesti; 23. januarja se je namreč v Bruslju zbralo okoli 30.000 Belgijcev, ki so zahtevali sestavo nove vlade. Pozivali so tudi k narodni enotnosti, torej proti delitvam na flamske in frankofonske državljane in nevarnosti razpada Belgije.

Belgija bo tako očitno postala tudi svetovna rekorderka po času trajanja brezvladja. V četrtek bo namreč minilo že 249 dni od volitev, prav toliko dni pa so za sestavo nove vlade potrebovali sedanji rekorderji, Iračani.