Ponoven pregled 15 raziskav, opravljenih od leta 1984 do danes, je dokazal, da jemanje dodatkov k prehrani lahko skrajša prahladno obolenje in celo pomaga vašemu telesu da se obrani pred njim.

Zaključki Oxfordske neprofitne institucije Cochrane Collaboration, ki je pregledala raziskave, so, da so bili nekateri pozitivni učinki cinka v preteklih študijah spregledani. Tako bi cink alhko prav kmalu nadomestil vitamin C kot sredstvo za samostojno zdravljenje prehlada.


Raziskava je ugotovila, da so imeli prehlajeni ljudje, ki so med svojo boleznijo jemali cinkov sirup ali pastile vsaki dve uri, dvakrat več možnosti, da ozdravijo v enem tednu, kot tisti, ki so jemali le placebo.
Tudi otroci, ki so pet mesecev vsak dan vzeli cinkovo tabletko, so bili trikrat manj dovzetni za prehladno obolenje, kot tisti, ki jo jemali le placebo.

Kljub temu pa znanstveniki še ne vedo niti kolikšne so priporočene količine cinka, poleg tega ima slednji tudi nekatere stranske učinke kot so slabost, slab okus in diareja.