Po mnenju Černača je soglasje predsednika države "spretna manipulacija z javnostjo, ki je nedostojna za predsednika države".

Poudarja namreč, da še vedno velja zakon, ki omogoča neoviran dostop do teh arhivskih dokumentov. "Arhivski dokumenti, v katerih se pojavlja ime predsednika države, pri tem ne predstavljajo nobene izjeme. Za vpogled vanje ni potrebnega nobenega soglasja predsednika države," je zapisal v sporočilu za javnost.

Kot je še navedel, so v SDS od predsednika države pričakovali poziv k spoštovanju zakona oz. poziv direktorju Arhiva RS Draganu Matiću in poziv direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sebastjanu Selanu, da prenehata s protipravnim ravnanjem in spoštujeta zakon ter tako publicistoma Igorju Omerzi in Urški Faller nemudoma omogočita dostop do teh arhivskih dokumentov.

"Če se najvišji predstavnik države ne postavi v bran spoštovanju zakona, če s svojimi dejanji in ravnanji jasno kaže, da zakoni ne veljajo za vse enako, potem težko govorimo o pravni državi. Še težje oblast v takih okoliščinah zahteva spoštovanje zakonov od ljudi, če jih sama grobo krši," je še zapisal Černač v sporočilu za javnost.

Türk je namreč v ponedeljek na predsednika vlade Boruta Pahorja in direktorja Arhiva Republike Slovenije Dragana Matića naslovil pismo, v katerem je podal formalno soglasje, da postanejo dostopni javnosti vsi arhivski dokumenti, kjer se pojavlja njegovo ime. To je storil potem, ko je SDS objavila dva dokumenta, ki naj bi razkrivala domnevno neposredno obveščenost predsednika države o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979.