Državi namreč za obnovo vedno zmanjka denarja, prav nikoli pa izgovorov, so prepričani v Gozdu Martuljku. Kot je zagotovil župan Kranjske Gore Jure Žerjav, so mu na Direkciji RS za ceste obljubili, da bi vsaj s prvo faze obnove lahko začeli že letos. Res pa je tudi, da vsaj za letos v državnem proračunu denarja za obnovo te ceste (še) ni.

"Cesta skozi našo vas je dolga dva kilometra in pol ter je glavna in edina prometna žila tako za avtomobile kot tudi za pešce, ki pa so na tej cesti ves čas v smrtni nevarnosti. Poglejte samo tisti dvojni ovinek, kjer je nevarno in ozko celo za avtomobile, kaj šele, če je tam treba iti peš. In to se ne zgodi malokrat, saj je center vaškega dogajanja z gasilskim domom, dvorano, krajevno skupnostjo na zgornjem koncu vasi, vsi pa gremo do tja radi peš. No, vsaj šli bi radi, če bi bilo bolj varno," je dejal krajan Andrej Žemva.

Vaščani so lani na dan neke odmevne prireditve v Kranjski Gori 12 ur šteli avtomobile in jih našteli dvanajst tisoč! Podobno je vsak lep konec tedna, ob planiškem "prazniku" in ob tekmah za pokal Vitranc.

"Ne moremo se sprijazniti z dejstvom, da je obnova naše ceste spet izpadla iz državnega proračuna. Izgovor države, da prav Martuljčani ne želimo prodati potrebnih zemljišč, zdaj ne zdrži več. Občina in krajevna skupnost sta naredili veliko dela na terenu in prepričali tudi najbolj trdovratne. Prepričan sem, da zdaj ni nikogar več, ki ne bi hotel prodati koščka zemlje za bolj varno življenje v kraju," je še dejal Andrej Žemva.

Podobno je potrdil tudi župan Kranjske Gore Jure Žerjav: "Štiri petine zemljišč za obnovo ceste in gradnjo pločnika je odkupljenih. Narejen je tudi projekt, ki ga morajo na željo nekaterih krajanov še nekoliko popraviti. Ker je velika večina zemljišč odkupljena, sem v začetku februarja na Direkciji RS za ceste dobil obljubo, da bodo začeli z obnovo vsaj tam, kjer je to mogoče. Tako bi krajani vsaj videli, da država misli resno. A obljube so eno, realnost pa drugo. In ta realnost je taka, da denarja v proračunu trenutno ni," je dejal Jure Žerjav.

Obnova ceste, gradnja pločnika in vsega preostalega naj bi stala dobre štiri milijone evrov. Z Direkcije RS za ceste so nam sporočili, da so v proračunu za leti 2011 in 2012 zagotovljena sredstva za zemljišča in dokumentacijo. "Če bodo dokazila o razpolaganju z zemljiščem pridobljena za neko zaključeno celoto, bo možen tudi fazni razpis gradnje," je dejala tiskovna predstavnica Tina Bučić. Časovnih obljub pa na državni direkciji raje niso dajali...