Govoriva torej o tem, da naj bi med letoma 2005 in 2007 člani klanov iz Secondigliana bivali v Sloveniji??Seveda, kajti mafijska vojna se je začela leta 2004. Sicer vojna še ni povsem končana, a so se glavni pokoli končali v letih 2006 in 2007. To je torej obdobje, ko je Slovenija zanje, kot pravijo, območje, kjer je lahko bivati.

Roberto Saviano, avtor knjige Gomorra o Sloveniji kot obljubljeni deželi za mafijce (MMC RTVS, 12. februar 2011)

***

Imam občutek, da gre za pridobivanje notranjepolitičnega drobiža na račun koroških Slovencev, je o prenosu slovenskih arhivskih zdrah, povezanih z atentatom v Velikovcu (…) "Avstrijci danes in tudi ne v naslednjih desetletjih ne bodo razkrili sodelovanja avstrijskih oblasti z južnotirolskimi teroristi."

Matevž Grilc, dolgoletni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (MMC, RTVS, 13. februar 2011)

***

Ne, Janša nima problemov, ko laže in manipulira. Pravzaprav obratno. To počne ravno takrat, ko ima probleme. Je pa res, da je kar nekako odporen na hude obtožbe. Ne vem, če bi še kakšen drug politik preživel sramotno razkritje intelektualne kraje, laganja, zavajanja, kot ga je Janša, ko je najprej dobesedno prepisal precejšnje pasuse Blairovega govora, potem se je pustil za tuje misli nagraditi z Večerovim bobom leta in ko je bil razkrinkan, se je povrh še zlagal, da sta se oba zgledovala po kratkem Masarykovem spisu, kar se je kasneje izkazalo kot čista laž. Veliki mediji, ki slastno in strastno razkrivajo politične laži, ga niso lovili za besede, ga niso prosili za pojasnilo, niso dokumentov soočili z njegovimi izjavami. No, Večer, ki ga je v času vrhunca politične moči najprej servilno nagradil, mu je kasneje, ko je moč pošla, to isto nagrado odvzel. Zanimivo je, da se tak človek, ki je bil ničkolikokrat zaloten pri laži, ne pritaji, ko gre za javna vprašanja in javne diskusije o verodostojnosti, resnicoljubnosti. Zato menim, da je bil sicer iracionalni napad na predsednika Türka tudi v taktičnem smislu popolnoma zgrešen. Ena njegovih večjih napak, ki bo precejšen del javnosti, ki je sicer utrujena od politike, streznila in predramila. Ampak Janša kot Janša. Ima poseben status v medijih, veliko rezistenco na razkrivanje nečednosti o njem in z njim. Umazana igra se je prelevila v burlesko šele, ko se je oglasil poslanec Branko Marinič, češ da "danes ni nobenega dvoma več, da je predsednik Türk lagal". Kdo to pravi? Dvakrat sem preveril, če gre za "tistega" poslanca. In gre. Torej, tisti Marinič, poslanec SDS, ki je zavajal o kvalifikacijah, ki je pod hipoteko hudega goljufanja na izpitih, ki ni plačeval stroškov poslanskega stanovanja. Zakaj že? Ker je s podeželja in ni vedel, da je treba stroške poravnavati. Tudi on lahkotno, kot njegov šef, stresa ocene o lažeh. Iz tega sledi predvsem to, da v SDS nagovarjajo ne preveč bister del javnosti. Glede na aktualne ankete niti ne tako majhen. A to je pač treba vzeti v zakup. No, so pa, tako se da razbrati iz drugih reakcij javnosti, precej razburili sicer uspavano, rahlo depresivno levoliberalno javnost. Torej tisto javnost, ki je Janši že po prvem mandatu rekla ne.

Kar niti ni preveč presenetljivo, kajti tokrat so manipulacije res prehude. Ampak Janša si predvsem krepko prihaja v protislovje. Po eni strani se huduje nad zaprtimi arhivi, hkrati se sklicuje, da so velika razkritja objavljena na osnovi javno dostopnih podatkov. Nekaj torej ne drži. In res ne drži. Razkril je nekakšno fantomsko depešo, iz katere sledi, da so določeno število oseb seznanjali, kaj pišejo in namigujejo avstrijski mediji in politični kuloarji o bombnem napadu v Velikovcu. Ampak kdaj so to dobili na mizo? Devet mesecev po napadu! In takrat to, da so vmešani slovenski oz. jugoslovanski agenti, ni bila nikakršna top skrivnost. Vsak štajerski domoljub, ki je svoj čas raje gledal Zeit in Bild kot TV Dnevnik, je to lahko slišal. A onkraj tega paradoksa je predvsem resnica, da misteriozni Janševi dokumenti, kakorkoli že jih je dobil, ne skrivajo nič. Nič! Ni se treba truditi za pristransko interpretacijo. Dovolj je, da pogledate dokumente na spletni strani SDS in vidite, da ne gre za veliko razkritje, ampak za veliko manipulacijo. Nobenega neposrednega obveščanja sedanjega predsednika o slovenski oz. jugoslovanski vmešanosti v atentat v Velikovcu ni bilo. Kaj šele njegove neposredne vpletenosti, kot so pred objavo namigovali, da je Türk malodane povezan z državnim terorizmom. Kot kakšen kranjski Pinchas Lawon!

Kakor koli. Nič manj utemeljeno kot povezovanje Türka z državnim terorizmom bi bilo povezovanje Janše z italijansko mafijo. V času njegove legislature so ogroženi mafijci Slovenijo imeli za nekakšno varno hišo. Je kriv takratni predsednik vlade? Po Janševi logiki že.

Najbolj banalno v celotni aferi je, da bodo edino pravo škodo čutili koroški Slovenci, saj bodo zaradi nje močno oslabljeni v novem krogu pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na južnem Koroškem. Ja, Janša je eden tistih zanosnih domoljubov, ki imajo Korotan v srcu, v žepu pa figo. Prodal bi jih za "notranjepolitični drobiž", kot pravi starosta koroških Slovencev. A morda se koroški Slovenci lahko potolažijo s tem, da smo talci Janševega terorizma že vseskozi tudi in predvsem v matični domovini. Nenehno generira krize. Državo spravlja v obsedna stanja. Manično obsesivno zbira "tajne dokumente" kot njegov hrvaški prijatelj Ivo drage zapestne ure, italijanski sosed Berlusconi cenene punce in madžarski vzornik Orban glave pregrešnih novinarjev. Tudi Janša ima trenutno vloženih toliko tožb, da verjetno še sam ne našteje vseh na pamet. In še vlaga nove.

A nekaj je le spodbudno. V odličnem intervjuju v zadnji Mladini je predsednik Türk pokazal recept za spopad z Janšo. Poenostavljeno rečeno, mu je primazal zaušnico in dal jasno vedeti: "Dovolj Janše." Brez leporečenja.

Kako se rešiti Janše? Kako naj se Janša reši nas? Imam konstruktivni predlog. Pred durmi so predsedniške volitve. Naj se Janša končno ojunači in gre v en odprt spopad. Ni se upal pomeriti s Kučanom, ni se upal pomeriti z Drnovškom. Naj se končno enkrat poda z odprtimi kartami in vsemi tajnimi, še bolj tajnimi in najbolj tajnimi dokumenti v spopad z Danilom Türkom. Pa bomo videli, kdo se je koga rešil.

To bi bilo, kot bi rekel Janšev ljubimec Borut, vredno moža.