Predsednik severnoprimorskih borcev Rino Velikonja je povedal, da se bo največja primorska proslava v Renčah zgodila 17. ali 18. septembra. "Ker je slovenska vlada sklenila, da bo proslavo ob prazniku priključitve Primorske organizirala le na vsakih pet let, smo že lani sklenili, da bomo zaradi pomembnosti dogodka združenja borcev ob podpori občin proslavo prevzeli na svoja pleča," je povedal Velikonja.

Primorski borci so poudarili, da bo letošnja proslava še toliko bolj pomembna, ker praznujemo 70. letnico ustanovitve odborov Osvobodilne fronte na Primorskem. V nekaterih krajih na Koprskem, Goriškem in Tolminskem so bili odbori namreč ustanovljeni že leta 1941, in sicer v takratni državi Italiji. "To je edinstveni primer, da se je ljudstvo uprlo lastni državi, čeprav je večina ni priznavala," je poudaril Velikonja.

Pokrajinska sveta ZZB NOB severne in južne Primorske sta obenem sklenila, da bosta pozvala vse primorske občine, da finančno podprejo vsakoletno primorsko prireditev, ko te ne organizira država. "Pripravili bomo stroškovnik proslave, potem pa bomo naredili razdelilnik glede na velikost oziroma proračun posameznih občin. Pozivov uradno še nismo naslovili, jih pa bomo v kratkem," je še povedal Velikonja.

Zamisel je že podprl novogoriški župan Matej Arčon, ki meni, da je to lepa priložnost, da primorske občine prikažejo enotnost glede tako pomembnega praznika. Obljubil je tudi pomoč pri seznanjenju svojih kolegov - primorskih županov s pobudo pokrajinskih svetov.