Mariborsko okrožno sodišče je postopek prisilne poravnave nad družbo T-2 začelo 13. januarja, za upraviteljico pa je imenovalo Mileno Sisinger.

Za člane devetčlanskega upniškega odbora je sodišče imenovalo družbe Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens Networks iz Finske, Smart com in AB SAT iz Francije ter Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) in državo.

Kot je razvidno iz dopolnjenega predloga za začetek prisilne poravnave, nezavarovane, zavarovane in prednostne terjatve do družbe znašajo okoli 238 milijonov evrov. Dolg do Nove Ljubljanske banke, ki ima terjatve zavarovane z ločitveno pravico, znaša 124,8 milijona evrov.

Dolg do Gratela znaša skoraj 75,9 milijona evrov, do Telekoma Slovenije 10,4 milijona evrov, do družbe Lokainvest 7,7 milijona evrov, do Mobitela 2,5 milijona evrov, do Sazasa dva milijona evrov, do Nokie Siemens Networks iz Finske 1,9 milijona evrov, do Smart coma dober milijon evrov, do države dobrih 840.000 evrov in do družbe AB SAT iz Francije dobrih 820.000 evrov.

S prisilno poravnavo se bo T-2 skušal razdolžiti za več kot 100 milijonov evrov. Družba je sicer svojim upnikom ponudila 34,6-odstotno poplačilo terjatev v naslednjih osmih letih.

Na dan 30. september lani so bili lastniki T-2 družbe Zvon Ena Holding (95,2 odstotka), Finetol (3,4 odstotka), Krekova družba za storitve (0,6 odstotka) in mali delničarji (0,8 odstotka).

T-2 je pomemben kamenček v mozaiku zgodbe o finančnih poslih Mariborske nadškofije, ki močno razburja javnost in Vatikan, saj naj bi bila nadškofija s svojimi podrejenimi družbami, med njimi Zvon Ena Holding, zadolžena za več sto milijonov evrov.