V soboto sta si po izrednem dvobojevanju (Evensen 240 metrov in 234,5 metra, Schlierenzauer 243,5 metra – nov avstrijski rekord – in 232,5 metra) razdelila prvo mesto, včeraj je Schlierenzauer zmagal pred Evensenom.

»Za menoj so trije nori in nepozabni dnevi. Najprej sem uresničil otroške sanje, da postavim svetovni rekord pred domačimi gledalci. Ob ugodnih razmerah, to pa sta višje zaletišče, kot je bilo na tekmi, in pomoč vzgonskega vetra, bi bilo možno poleteti 250 metrov in obstati na nogah. Po dveh rekordih v enem dnevu sem dosegel prvo zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal in bil še enkrat na odru za zmagovalce. Nepozabno,« je povedal 25-letni Johan Remen Evensen, novi norveški športni heroj, sicer letalec po duši, ki je bil še pred tremi leti na lastno željo predskakalec v Planici, kamor je bil pripravljen priti tudi tako, da sam plača letalsko vozovnico.

21-letni Gregor Schlierenzauer, ki je včeraj dosegel že 34. zmago v karieri in bil 55. na odru za zmagovalce, je dodal: »Fantastična letalnica. Iz poleta v polet sem bolj užival. Zdaj začenjam sklepne priprave za svetovno prvenstvu v Oslu, kjer vsi znova startamo z ničle.«

Slovenci, ki jih je na Norveškem vodil pomočnik trenerja Igor Medved, so razočarali, saj so iztržili precej manj od pričakovanj in ugleda letalcev. Robert Kranjec je bil v soboto kot edini slovenski finalist deveti, včeraj pa 19. (napredoval z 28. mesta), točke pa je za 24. mesto osvojil še Jurij Tepeš, medtem ko sta bila Jernej Damjan in Tomaž Naglič oba dneva daleč od uvrstitve v finale.

»Schlierenzauer in Evensen sta bila v izvrstni formi, zato sta nam vsem malo grenila življenje. Minimalne spremembe vetra in zaletne hitrosti so se zelo izražale v metrih. Žirija ni imela lahke naloge in vedno se ji ni vse najbolje posrečilo. V soboto je svojo nalogo opravil le Kranjec, a ni naredil super skokov, kar velja tudi za nedeljo za prvi polet. Ostali trije so delali napake, Tepeš je v nedeljo osvojil točke, vendar se je pustil zmesti, ker tekmovalec pred njim ni imel startne številke, zato je bila zmotena procedura pred nastopom. A to ne nore biti izgovor za slabši polet, saj bi moral reagirati bolj mirno,« je povedal Igor Medved.

Robiju Kranjcu ostane v uteho, da je v soboto v poskusni seriji izenačil slovenski rekord 232 metrov in postal drugi član kluba s stotimi poleti čez 200 metrov. Na prvem mestu je Poljak Adam Malysz s 105 poleti, Kranjec ima 101. »Ko v težkih razmerah žirija začne spreminjati naletna mesta, je hitro jasno, da boš težko prišel v ospredje. To bi mi uspelo le, če bi poletel ekstremno daleč. Tisti s konca startnega seznama na račun nižjega zaletišča dobijo toliko plus točk, da je nemogoče storiti kaj več. V soboto je bila uvrstitev dobra, v nedeljo v prvi seriji z vetrom v hrbet nisem mogel storiti več, saj so tudi skakalci za menoj hitro pristajali. Kaj pomeni eno naletno mesto višje, je bilo opazno v drugi seriji, ko sem prišel višje čez hrbtišče in potegnil v dno,« je povedal Robert Kranjec po tekmi, na kateri smo videli nov finski rekord 240 metrov (Janne Happonen), švicarski 238,5 metra (Simon Ammann) in poljski 230,5 metra (Adam Malysz). Zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se bo začelo 24. oktobra v Oslu, se bo svetovni pokal nadaljeval 11. marca v Lahtiju.