Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je Contadorja začasno suspendirala, medtem ko španska kolesarska zveza še ni določila kazni, kolesarskemu zvezdniku pa je le predlagala enoletno prepoved nastopanja. Avgusta lani so pri Contadorju odkrili sledi klenbuterola, trikratni zmagovalec francoske pentlje pa se brani, da je prepovedano snov nevede zaužil z govedino.

"Španski kolesarski zvezi popolnoma zaupamo in verjamemo, da bo pravilno ukrepala," je dejal tiskovni predstavnik Uci Enrico Carpani. Contador predlagane kazni ni sprejel in trdi, da je enoletna prepoved le poskus španske kolesarke zveze, da bi se rešila pritiska Uci in Mednarodne protidopinške agencije (Wada). Na stran španskega kolesarja se je postavil tudi premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je dejal, da ni pravega razloga, da bi Španca kaznovali.

Če se Uci in Španska kolesarska zveza ne bosta strinjala glede kazni za Contadorja, bo primer prevzelo Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) v Lozani, obstaja pa velika možnost bo Španec zadoščenje iskal prav pri Casu.