Gre za stanovanjsko hišo, bolj znano kot Hiša Gradaška, ki jo je oblikoval arhitekturni biro Sadar-Vuga, investitor Lesnina Inženiring pa dokončal leta 2006. Julija tega leta je Senica v njej kupil 253 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v njem pa danes prebiva tudi notranja ministrica Katarina Kresal. Po javno dostopnih podatkih sta sedem mesecev kasneje dobila za sosedo Tanjo Špan, hči Boža Špana.

Po podatkih iz zemljiške knjige je Španovi pravne formalnosti pri nakupu stanovanja urejal prav Senica, ki je s Španom v zadnjem desetletju spletel tesne poslovne vezi. Tako je Senica decembra 2005 ob ustanovitvi Fundacije Parus, ki štipendira in financira podiplomske študente prava, Špana vključil v njeno tričlansko upravo, omenjeni odvetnik pa je sodeloval tudi v dveh nepremičninskih poslih, kjer se Skupina Hypo Alpe Adria Bank pojavlja skupaj z Vegradom. Časnik Večer pa je včeraj poročal, da je Hypo Alpe Adria Bank Senici med letoma 2003 in 2009 odobrila več posojil v vrednosti od 1,5 milijona do pet milijonov evrov in da je Hypo Leasing že dve leti lastnik prostorov njegove odvetniške pisarne.

Iz dostopnih podatkov sicer ni mogoče razbrati, da bi Senici nakup stanovanja v Hiši Gradaški financiral Hypo. Prvo hipoteko nanj v višini milijona evrov je namreč vpisala Probanka, in to skoraj leto dni po tem, ko je Senica vknjižil lastninsko pravico. Pri mariborski banki je do leta 2009 uspel najeti še tri posojila v skupni višini skoraj šest milijonov evrov, ki pa jih je po podatkih iz zemljiške knjige vsaj deloma že odplačal. Stanovanje je tako od lanske pomladi obremenjeno "le" še s približno tremi milijoni evrov posojil, ki jih je Senica najel pri Volksbank.

Kljub temu smo med njim in Hypom v dokumentih uspeli odkriti še eno povezavo. Senica je namreč decembra 2007 pri Hypo Leasingu najel 900.000 evrov kratkoročnega posojila, ki ga je zavaroval s stanovanjem na Prešernovem trgu in ki so ga na Hypu poleti 2008 podaljšali do junija 2009. Iz zemljiške knjige je razvidno, da je Senica posojilo poplačal lani spomladi, najverjetneje že z omenjenim dolgoročnim posojilom Volksbank, ki je vpisal hipoteko na tri njegova stanovanja.

Senica je že včeraj za Večer pojasnil, da ima kreditno-poslovni odnos z več bankami, da višine posameznih kreditov in pogojev kreditiranja zaradi spoštovanja bančne in poslovne skrivnosti ne more razkriti in da je vse kredite najel v skladu s takratnimi tržnimi pogoji. "Nikoli nisem bil redni pravni svetovalec Hypo Alpe Adria Bank, ampak sem z njo pravno sodeloval le v nekaterih primerih," je še dodal Senica.

primoz.cirman@dnevnik.si