Teh se je zaradi slabega projektiranja in izvedbe del na in v stavbi, nabralo precej, kar nekaj nevšečnosti pa je učitelje in učence pričakalo že pred vselitvijo. "Poleg tega, da zamaka streha, zamaka tudi drugod. Poleg tega so odkrili nepravilnosti pri električni napeljavi in prepišne špranje pod okni. Prav tako je zdravstvena inšpektorica ugotovila, da ograje ne ustrezajo normativom in so zaradi tega nevarne za otroke," je povedala ravnateljica Ivana Gornik.

Prav ona bo v prihodnjih dveh tednih še enkrat pripravila seznam vseh napak, nato pa bo na vrsto prišel sodni cenilec. "Cenilec bo moral ugotoviti, za katere napake je odgovoren izvajalec del. Če jih ta ne bo popravil, pa bo treba poseči tudi po sodišču," pravi šolski minister Igor Lukšič.

Svoj delež odgovornosti je pripravljen prevzeti tudi Janko Veber, ki je v času gradnje in prevzema šole vodil kočevsko občino. "Ne le, da sem pripravljen, temveč sem že v preteklosti od izvajalca zahteval, da napake odpravi na svoj račun. In jih tudi je," trdi Veber, ki za vrsto hib še vedno krivi vodstvo šole.

"Kar zadeva lesne obloge, vtičnice in dotrajane lesonitne stene, ni treba čakati ne na izvedenca ne na koga drugega. Šoli toplo svetujem, da takoj kupi barvo in se loti barvanja lesnih oblog," še pravi Veber, ki je večkrat poudaril, da šolo Ob Rinži vodi hišnik in ne ravnateljica.

Ta se z Vebrovimi obtožbami ne strinja. "Težave, ki so se pojavile pred našo vselitvijo, nikakor ne morejo zadevati vzdrževanje," vztraja Gornikova, ki je v preteklosti zaman pričakovala, da bo napake pregledala pristojna oseba, ki bo nato določila način vzdrževanja objekta. Prav to bo zdaj naloga sodnega cenilca, katerega vključitev so pozdravili vsi pristojni.

"Občina bo v odpravo napak vložila 308.000 evrov, ki jih je predhodno vodstvo dobilo v tožbi zoper podjetje GPG. Sredstva bomo nato od izvajalca skušali dobiti nazaj, če bodo popravila stala več, pa bo moral o tem razpravljati občinski svet, " je dejal župan Vladimir Prebilič, ki poudarja, da je najpomembneje stvarem končno priti do dna.