Iz podjetja Hypo Leasing pa so bili odpoklicani generalni direktor Andrej Potočnik ter direktorja Marcel Sumper in Aleksander Skubic. Do zamenjave je prišlo tudi v nadzornem svetu Hypo Alpe Adria Bank, saj je bil iz njega odpoklican odvetnik Aleš Rojs, so pojasnili v Hypo Alpe Adria Bank.

Novi predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank je postal Alexander Picker, ki je bil v preteklih sedmih letih izvršni direktor hčerinskih družb skupine Unicredit v Srbiji in Kazahstanu. Poleg Pickerja je bil za novega člana uprave imenovan Matej Falatov, ki je nazadnje vodil področje poslovanja s podjetji in javnim sektorjem pri banki Hypo Slovenije. Za novega direktorja podjetja Hypo Leasing je bil imenovan Danijel Novak, ki je nazadnje delal v družbi Sparkasse Leasing Slovenija, sicer pa prihaja iz Gradca. V kratkem bo Hypo Leasing pripojen k Hypo Alpe Adria Bank.

Tiskovni predstavnik koncerna Hypo Dominic Köfner o konkretnih razlogih za zamenjavo vodstva skupine Hypo v Sloveniji včeraj ni želel govoriti. Pojasnil pa je, da je bila odločitev sprejeta na podlagi nove strategije, ki bo temeljila na večji transparentnosti in neoporečnosti vseh poslov. Mednarodna afera Hypo že dalj časa polni časopisne stolpce v sosednji Avstriji in državah nekdanje Jugoslavije. Po besedah dobrega poznavalca razmer so v centrali avstrijske Hypo Group Alpe Adria sprva domnevali, da je Slovenija "poštena oaza v puščavi" domnevno nelegalnih poslov v okoliških državah. Toda ko so pred časom ugotovili, da bi bila ta domneva lahko napačna, naj bi iz avstrijske centrale Hypa slovensko vodstvo pozvali, aj razkrije morebitne nepravilnosti pri poslovanju, v zameno pa naj bi jim bila ponujena abolicija. Ker se zdaj že nekdanje vodstvo slovenskega Hypa na "ponudbo" ni odzvalo, kar je utemeljilo s tem, da se v slovenski izpostavi niso dogajale nobene nepravilnosti, so v Celovcu začeli iskati novo vodstvo za slovensko skupino Hypo. Eden od kriterijev naj bi bil, da morajo biti novi člani uprave politično neopredeljeni.

V Dnevniku smo v zadnjem času v nekaj člankih razkrili vprašljive kupčije med skupino Hypo Alpe Adria Bank v Sloveniji in propadlim velenjskim gradbincem Vegradom. Kot smo poročali, je Vegrad v zadnjih nekaj letih nakazal nekaj deset milijonov evrov liechtensteinskim podjetjem za nakupe nepremičnin in provizije, v katerih je bil skrbnik tamkajšnji odvetnika Gerold Hoop.

Tako smo konec lanskega leta poročali, da je Vegrad večino nakupov večjih nepremičnin, ki jih je v največji meri financirala skupina Hypo, izpeljal preko liechtensteinskih podjetij. Po Dnevniku dostopnih informacijah so ta liechtensteinska podjetja v samo treh Vegradovih projektih - Gina, Celovški dvori in Rotonda - ustvarila okoli 27 milijonov evrov "dobička".

Kot smo razkrili prejšnji mesec, pa je Vegrad pred leti pri nakupih dveh podjetij iz skupine Hypo, ki sta imela v lasti zemljišče za Celovške dvore in Rotondo, nakazal 4,6 milijona evrov provizije. Bivša predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak je nedavno pojasnila, da je bila posredniška pogodba pri Celovških dvorih in Rotondi, na podlagi katere je bila nakazana provizija, zahteva podjetja Hypo Alpe Adria Consultants. To podjetje je bilo pred leti pripojeno k Hypo Leasingu. Po besedah Köfnerja bo Hypo Leasing v Sloveniji v kratkem pripojen k Hypo Alpe Adria Bank.

sebastjan.morozov@dnevnik.si