Vitalni cerkvenjaki so si z veseljem vzeli prosti dan od svojega bogoslužnega vsakdana in se sprostili v športnem druženju. "Že apostol Pavel je zapisal, da je zdrav duh v zdravem telesu," je opomnil Firbas. "In nekateri so prišli prav v želji, da zmagajo." Med njimi je bil zmagovalec Damjan Kejžar, duhovnik iz Sv. Petra pod Sv. Gorami, ki je veleslalomska vratca agresivno napadal v profesionalnem tekmovalnem kombinezonu.

"Zdaj so nas šele drugič povabili na to tekmovanje. Doslej je bila to bolj moška družba," se je po prihodu v cilj smehljala uršulinka Marjeta Cevc. Firbasovemu povabilu so se mladostne redovnice z veseljem odzvale. "Človek je ne nazadnje tudi homo sporticus. In zato tekmujemo. Čeprav je bilo zame vijuganje velik izziv." Veliko spretnejša je bila Danica Rihar iz Polhovega Gradca, ki je dosegla celo 3. čas prvenstva.

Ko je Firbas konec januarja pošiljal vabilo, je v njem napovedoval, da bo pokroviteljstvo nad tekmovanjem prevzel nadškof metropolit dr. Franc Kramberger. A je Vatikan medtem nepričakovano poslal Krambergerja v predčasni pokoj. Namesto njega je pod Pohorje prišel njegov naslednik Marjan Turnšek. V civilu in brez smučk. "Nikoli nisem smučal, občasno pa sem se sankal," nam je zaupal Turnšek. Ni edini, saj med slovenskimi (nad)škofi ta čas ni smučarja. Edini, ki je redno užival v tovrstnih zimskih radostih, je bil nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Turnšek je zatrdil, da bo navijal za vse: "Zame so zmagovalci vsi, ki se zmorejo spustiti po tej strmini." Potemtakem je držal pesti tudi za Ivana Štuheca, direktorja Zavoda Antona Martina Slomška. Uvrstitev vplivnega ideologa in ravnatelja mariborske škofijske gimnazije po prvi vožnji ni dohajala njegovega visokega položaja v slovenski cerkveni hierarhiji. "Moraš biti previden, da prideš živ in zdrav v cilj. Na polno lahko smučaš šele med drugo vožnjo," se je šalil Štuhec. Ali se lahko ob vseh finančnih skrbeh, ki zdaj mučijo nadškofijo, sploh osredotoči na napadalno smuko? "Navsezadnje nisem jaz tisti, ki bi me to moralo najbolj skrbeti," je menil ravnatelj. Smučarski napad na vrh Štuhecu - zaradi kakršnega koli razloga že - ni uspel. V svoji starostni kategoriji je bil komaj sedmi.

Je danes težko pridobiti sponzorje za tovrstne duhovniške družabne dogodke? "Je," zavzdihne Firbas in si prižge cigareto. "Ker se tekmovanje odvija v moji fari, nam je, hvala bogu, na pomoč priskočil Smučarski klub Branik. Mohorjeva družba bo sponzorirala kosilo, pa tudi vsi tekmovalci bodo prispevali simbolično startnino deset evrov." Kaj pa Gospodarstvo Rast ali Zvonova holdinga? "Ne, te družbe nas niso nikoli sponzorirale," je zatrdil organizator, ki je tekmovanje moral ves čas spremljati z obrobja smučišča. "Danes je prvič, da ne tekmujem. Očitno sem preveč zavzeto treniral in me je pred dnevi zvilo v križu."