Na zadnji obisk v Tel Aviv je prejšnji teden odpotovala petčlanska delegacija, ljubljanskega župana Zorana Jankovića so spremljali podžupan Aleš Čerin, podžupanja Tjaša Ficko, vodja županovega kabineta Tanja Dodik Sodnik ter predsednik komisije za mednarodne odnose in direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič. Vsi razen Dodik-Sodnikove so mestni svetniki na Listi Zorana Jankovića. V Tel Avivu so dvakrat prespali v hotelu Crowne Plaza, kar je občino stalo 1120 evrov, letalske vozovnice pa so stale 3500 evrov. Poleg tega bo vsak prejel še dnevnice, razen Jankovića, ki si potnih stroškov in dnevnic ne pusti izplačati.

Na mestni občini so povedali, da poti v Izrael niso načrtovali zaradi tekme Uniona Olimpije z Maccabijem, ampak so obisk Tel Aviva planirali že tri leta in ga dvakrat tik pred izvedbo zaradi nepričakovanih okoliščin, na primer seje mestnega sveta ali nujnih obveznosti župana, žal odpovedali. "Tokrat smo termin načrtovali tudi glede na košarkarsko tekmo, saj menimo, da sta kultura in šport dve ključni področji, ki povezujeta mesta."

Podobno se je poklopil tudi enodnevni uradni obisk Rima, kjer je Janković s svojim kolegom Giannijem Alemannom najprej spregovoril o "aktualnih projektih in povezovanju ter sodelovanju obeh prestolnic na različnih področjih", nato pa si v družbi Fickove in Dodik-Sodnikove ogledal še tekmo med Lottomatico in Union Olimpijo. V Rim so leteli z najetim letalom družbe Linxair, občina pa je za sorazmerni strošek prevoza plačala 1000 evrov (domnevamo, da so potovali skupaj z odpravo Union Olimpije), medtem ko so za dnevnice in reprezentanco porabili še 228 evrov.

Stroškov z nakupom vstopnic občina ni imela, saj so si člani delegacije v Rimu košarkarsko tekmo po dogovoru z Union Olimpijo ogledali kot gostje Lottomatice, tekmo v Tel Avivu pa so si skupaj z županom Tel Aviva Ronom Huldaijem ogledali v VIP-prostoru. Dogovorili so se tudi, da bo Huldai obiskal Ljubljano in si ogledal tekmo obeh klubov v Stožicah. Na mestni občini so dodali, da v prvih treh mesecih letošnjega leta načrtujejo še obiske Podgorice, Dunaja, Sarajeva, Berna, Barcelone, Skopja in Cannesa. "Naj dodamo, da si bo župan v okviru uradnega obiska v Podgorici na povabilo tamkajšnjega župana ogledal tekmo med Krimom Mercatorjem in Bodućnostjo, v okviru uradnega obiska Dunaja pa si bosta župana Dunaja in Ljubljane v okviru Ebel lige ogledala tudi hokejsko tekmo med HDD Tilio Olimpijo in EV Vienna Capitals," so še pojasnili na mestni občini.