Čeprav so bile razmere na cesti z izjemo nočne poledice v okolici Flachaua in megle okoli Nürenberga vozniku prijazne. A ko sta se družbi nekaj minut pred dogovorjeno 15. uro pridružila svetovni prvak v veltrski kategoriji po verziji IBF, ki bo 18. februarja v Stožicah branil naslov proti Američanu Paulu Delgadu, in njegov kondicijski trener Tomi Jagarinec, nista bila prava govorca za pojasnjevanje utrujenosti. Sama sta namreč to pot prevozila tolikokrat, da ne znata več prešteti vseh poti in prevoženih kilometrov.

Po omejitvah žal ne gre

"Ko grem sam na pot proti Magdeburgu, venomer podoživljam monotonost črne sive ceste. Sicer se mi pot ne zdi nekaj posebnega. Treba je priti do cilja, kjer koli že to je," nas je v restavraciji v neposredni bližini vadbenega centra kluba SES (Sport Event's Steinforth) poln energije pozdravil Dejan Zavec. Predel Voglbreit, kjer smo se dobili, je elitni magdeburški. Le streljaj stran je boksarska dvorana, ki je menda po tretji selitvi končno našla svoje pravo mesto v Magdeburgu. Pogled okrog dvorane na petnadstropne številne stolpnice pa je kar grozljiv. Hoja med njimi v nekdanjem vzhodnonemškem mestu, ki obiskovalcu ne pusti posebno lepih vtisov, poteka na lastno odgovornost.

"Če vozim na cestah po omejitvah? Moral bi pritrditi, ampak definitivno ne. Edine in največje kazni kot šofer imam zaradi kršitev hitrosti. Vedno čas narekuje tempo življenja in nemalokrat se zgodi, da se nekam mudi, pa čeprav je treba zato voziti malce hitreje," je bil odkrit Zavec, v nadaljevanju pa ga je zmotila 20-letna nemška boksarka Christina Hammer, ki se je s trenerjem pojavila v restavraciji in ki bo 18. februarja v Stožicah branila WBO pas v srednji kategoriji.

Žena Nataša glavna kuharica

Po daljšem pogovoru je sledil krajši ogled mesta, kjer se nam je pridružila tudi Zavčeva družina, žena Nataša ter hčerki Tija in Ivona. "Slava, ki je prišla z nazivom svetovnega prvaka, ima tudi slabšo plat. Najtežje je, da si na vsakem koraku prepoznan, saj greš težko v miru z družino na kavo. Vedno se najde nekdo, ki bi kaj rad povedal. Po eni strani je lep občutek, ko vidiš, da ljudje prepoznajo tvojega moža. A si vseeno kdaj zaželiš kakšnih pet minut miru," je pripovedovala Nataša Zavec, ki pa ima s svojim možem vsaj v Magdeburgu precej večjo zasebnost, saj slovenski boksar na severu Nemčije ni tako prepoznaven kot v Sloveniji. Žena Nataša je še povedala, da bo 18. februarja v Stožice zanesljivo prišla na dvoboj, medtem ko si hčerki, stari tri ter štiri leta in pol, boja za naslov svetovnega prvaka v veltrski kategoriji med očetom in Paulom Delgadom ne bosta ogledali.

Tomi Jagarinec, ki ga imajo Zavčevi za svojega otroka, saj z Dejanom v Magdeburgu preživi vsako minuto, nam je med ogledom mesta razložil podrobnosti jedilnika svetovnega prvaka, ki mora pred dvobojem na vsak način priti pod težo, 66,678 kilograma. Trenutno ima Zavec 73 kilograme. "Zadnje tri tedne je Dejanov edini pravi obrok kosilo. Glavna kuharica je žena Nataša. Meso je na jedilniku le redko. Jemo več ogljikovih hidratov, se pravi riža in testenin. Za zajtrk, malici in večerjo pa Dejan uživa športne prehrambene dodatke. Zadnje tri dni pred tehtanjem pa mesa ni na jedilniku."

Trener nezadovoljen s treningom

Sledil je prihod v dvorano, v kateri se je v ringu z moškim partnerjem za trening že merila Christina Hammer. Zavec se je najprej pol ure ogreval, nekajkrat pri igranju namiznega tenisa močno zabil celuloidno žogico proti Jagarincu, nato pa stopil v ring. Pomeril se je z dvema partnerjema za trening, Nemcem Aleksandrom Reinschem in Gruzijcem Sergijem Vatanovom, s katerima se je udaril z vsakim po pet rund.

Konec borbe na treningu je Zavcu vzel nasmeh. Trener Dirk Dzemski je bil namreč izjemno nezadovoljen z videnim. "S pripravami Dejana sem sicer zelo zadovoljen, saj vse poteka po planu. Z današnjim treningom pa nikakor. Ne vem, kje je imel Dejan glavo," nam je pojasnil nekdanji boksar ter se še nekoliko osredotočil na borbo za naslov svetovnega prvaka: "Paul Delgado je dober boksar. Težko se je boriti proti njemu, saj je zelo hiter. Toda Dejan bo favorit, zato pričakujemo zmago. A boksati bo moral precej bolje, kot danes na treningu."

Pika na i v Adrii

Med številnimi plakati v vadbeni hali ni najave dvoboja med Zavcem in Paulom Delgadom. Jagarinec nam je razložil, da bo plakat najbrž našel mesto po dvoboju, ko bo Zavec ubranil naslov svetovnega prvaka. Dotlej ima slovenski pridih le najava septembrskega dvoboja med Zavcem in Poljakom Rafalom Jackiewiczem. Po treningu Zavca je bil ring rezerviran za drugega Slovenca Denisa Simčiča, ki se bo 18. februarja prav tako predstavil slovenski publiki.

Da ima Dejan Zavec v Magdeburgu veliko število privržencev, se je Dnevnikova ekipa prepričala po treningu, ko sta nas gostitelja peljala v restavracijo Adria s hrvaškimi in balkanskimi gurmanskimi specialitetami. Zavec je najprej lepo pozdravil osebje, med katerim ima številne navijače. Zaposleni v en glas hvalijo Slovenca in ga imajo zelo radi. Pogrešajo kakšnega predstavnika bivše skupne države, saj jih je po njihovih besedah v Magdeburgu zelo malo, pa čeprav so v mestu kar tri hrvaške restavracije. Lastnik Adrie nam je ob odhodu dejal, da bo 18. februarja v Stožicah zanesljivo navijal za Zavca.

Da ne bo pomote. Zavec in Jagarinec sta bila v restavraciji le kratek čas. Po desetih minutah sta se poslovila ter odšla svojo pot. Druženja s slovenskim boksarskim šampionom je bilo konec. Drugi dan pa je sledila nova dolga, zelo dolga pot proti Ljubljani.