Župan občine Ig Janez Cimperman nam je povedal, da so se na sestanku dokončno dogovorili, da je edina možna trasa za obvoznico tista čez Ljubljansko barje. Varianta Lisičje, ki jo je vlada preigravala v zadnjem času in ki jo je lokalno prebivalstvo že zdavnaj kategorično zavrnilo, pa naj bi šla v pozabo.

Župani 12 občin ob cesti Ljubljana-Kočevje-Petrina so se z ministroma zedinili tudi glede kratkoročnih ukrepov, ki bodo do gradnje obvoznice prebivalcem na prometno najbolj obremenjenih točkah vsaj nekoliko olajšali njihov vsakdan. Tako naj bi se uredilo lokalno cesto proti naselju Šmarje - Sap in zgradilo dolgo pričakovani polni priključek na avtocesto, s čimer se bodo zmanjšali predvsem prometni zamaški na Škofljici. Po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča naj bi se postopki začeli že v enem mesecu.

Tretja točka dogovora je rekonstrukcija ali preplastitev državne ceste Ljubljana-Ig (ižanka), ki je tesno povezana s prometnim delom na razvojni osi 3a, saj se del prometa steka prav na to cesto. Do konca prihodnjega leta pa naj bi bil dokončan tudi železniški odsek od Ortneka do Kočevja, kar pomeni, da bi del dnevne migracije s kočevskega konca proti Ljubljani preusmerili na vlak.

Župani bodo ministroma gledali pod prste

Minister Vlačič je po sestanku dejal, da so z župani dosegli dober dogovor, tako da se morajo zdaj le še vsi držati svojih rokov. A prav snedene obljube, ki se jih je v zadnjih letih nabral zvrhan koš, so bile doslej ena glavnih ovir, na kar je opozoril tudi ižanski župan Cimperman.

"Ministri so se odzvali šele ob napovedanih zaporah cest. To je bil očitno argument, ki jih je prepričal, da so se sploh začeli pogovarjati z nami. Ne preostane nam drugega, kot da jim spet verjamemo, ampak župani smo enotni in bomo vztrajali pri dogovorjenem," je bil odločen Cimperman.

Župan občine Škofljica Janez Jordan, ki so ga na sestanku določili za predstavnika županov pri nadziranju dogovorjenih rokov, pa je povedal, da bo koordinacija glede dogovorov z direktorjem direktorata na okoljskem ministrstvu potekala tedensko. "Če bo šlo kar koli narobe, bom takoj poklical ministra, o vseh premikih pa bom tudi vsak teden obveščal kolege župane. Z upanjem nas navdaja dejstvo, da smo prvič v zgodovini pogovorov dobili dve mnenji ministrov, skupaj pa smo uskladili tudi terminske načrte," je dejal Jordan, ki upa, da bo škofeljska obvoznica nared že čez pet let.